Política

Comuns s’entrega a Valls per Barcelona

Les bases de Barcelona en Comú aposten pel pacte amb el PSC, que implica acceptar els vots de la marca blanca de Ciutadans

Colau revalidarà avui el càrrec d’alcaldessa de la capital de Catalunya

Ada Colau tornarà a ser elegida avui alcaldessa de Barcelona i ho farà gràcies als vots del seu grup, els regidors del grup del PSC i almenys tres dels sis regidors que va aconseguir la candidatura de Manuel Valls, marca blana de Ciutadans. La militància de Barcelona en Comú ha avalat el pacte contra natura i a través d’una consulta digital han facultat la direcció del partit a presentar la candidatura d’Ada Colau a alcaldessa i acceptar els vots de socialistes i Valls.

Del total de 9.949 inscrits validats a Barcelona en comú, un total de 4.042 van votar entre dijous a les 11:45 del migdia i ahir a les 17:00 de la tarda. Del total de vots emesos, una majoria abassegadora, un 71,43% es va pronunciar a favor que els comuns pactin amb el PSC un acord de govern, circumstància que suposa la reelecció d’Ada Colau com a alcaldessa. Per contra, només 1.155 dels vots emesos es van decantar per la segona opció que es posava a votació i que significava pactar amb ERC i cedir a Ernest Maragall el privilegi de presidir l’Ajuntament.

Els resultats de la consulta van ser comunicats ahir a la tarda a l’opinió pública per la plana major de Barcelona en Comú, amb una Ada Colau al capdavant que no va poder dissimular l’alegria pel resultat esbossant un somriure d’orella a orella quasi abans que el portaveu del partit, Enric Barcena, detallés les xifres de la consulta.

El mateix Barcena va explicar que de les diverses consultes que s’han fet a les bases, com ara la que va posar fi al pacte amb el PSC en l’últim mandat, la d’aquests dies ha estat la que “de llarg” ha tingut més participació.

Com era lògic, Ada Colau va valorar amb molta satisfacció l ’aval de la militància a la proposta de la direcció, que no era cap altra que la de pactar amb el PSC un acord d’investidura que després ha de fructificar en un pacte de govern. Sobre el detall del cartipàs i de com s’estructurarà la direcció de l’Ajuntament barceloní, Colau va dir que encara no s’hi havia entrat perquè les negociacions havien estat centrades en la investidura. Tot i això, s’espera que hi hagi una entrada important de regidors socialistes a l’equip de govern, que podrien ocupar llocs clau, com per exemple l’àrea de la seguretat. Per a aquest càrrec, Jaume Collboni va incorporar expressament Albert Batlle, exmàxim responsable de la policia catalana.

Valls, ‘cône pas’

Ada Colau va insistir una vegada més que l’acord que la portarà a ser alcaldessa s’ha fet sense negociar res de res amb Manuel Valls, després que aquest oferís els seus vots “per responsabilitat” i per teixir un “cordó sanitari a l’independentisme”. Encara ahir, a preguntes d’aquest diari, Colau va assegurar que no havia parlat amb Valls i que ajornava qualsevol contacte al que avui tindran, de manera inexcusable, en el ple de constitució de l’Ajuntament.

Sobre el suport de Valls o de la resta de regidors de la seva candidatura i que són d’estricta obediència als mandats de Ciutadans, l’alcaldessa es va mostrar poc explícita i, en ser preguntada sobre quants vots esperava rebre, ho va resoldre de manera evasiva en dir que “no puc confiar en cap incertesa”.

El tripartit, encara

Més enllà de la valoració sobre el paper que Manuel Valls jugarà en la seva investidura, Ada Colau va voler insistir una vegada més en l’aposta del tripartit i de formar govern amb el PSC, però també amb Esquerra Republicana, si finalment aquest partit s’avé a negociar.

L’alcaldessa va assegurar que de les negociacions hagudes fins avui tenia la percepció que el projecte del tripartit, que al seu entendre permet reflectir amb més exactitud la voluntat dels ciutadans expressada a les urnes, encara és una opció possible de cara a un futur.

Més enllà de la implicació que el resultat de la consulta dins els comuns tindrà per a la governança de la ciutat, Colau va aprofitar per fer una defensa del seu partit i es va mostrar “molt orgullosa” pels nivells de democràcia interna. “Ens van dir temeraris per haver posat a votació l’acord d’investidura, però el resultat em referma més que mai en el fet que la gent és intel·ligent”, va dir l’alcaldessa.

Les paraules de Colau assegurant que en cap moment ha mantingut contacte amb Manuel Valls, contrasten amb les de Jaume Collboni, que ahir, en valorar l’acord dels comuns, va explicar que durant totes les negociacions ha estat en contacte amb tots els líders de la resta de grups, i va citar expressament Joaquim Forn, però també Manuel Valls. A diferència de Valls, però, Collboni ha estat molt present aquests dies en l’opinió pública, mentre que l’ex-primer ministre francès va comparèixer per dir que estava disposat a fer alcaldessa a Colau i després es va fer fonedís.

Durant aquests dies les úniques aparicions de Valls han estat per anunciar la seva boda amb Susana Gallardo, integrant d’una de les millors fortunes de Catalunya, i per assistir, dijous, a la presentació d’un llibre d’una autora defensora del bilingüisme a Catalunya.

Pel que fa a ERC, la reacció a la decisió dels comuns va venir de part del president de la federació de Barcleona, Robert Fabregat, que per un costat va recordar que el seu partit havia guanyat les eleccions a Barcelona, i, per un altre, va dubtar que els votants de Colau estiguin d’acord a acceptar els vots “de la dreta”, en referència a Valls.

La jornada d’ahir va estar marcada per la tensió, sobretot entre Esquerra i els comuns. Unes declaracions al matí de l’alcaldessa Colau van ser interpretades per Ernest Maragall com que els comuns estaven disposats a negociar un sistema binari d’alcaldia, ocupant el càrrec dos anys casascun, i va convocar els mitjans per manifestar la seva disposició a seure en una taula i parlar-ne.

Maragall va condicionar el diàleg al fet que els comuns aturessin la consulta a la militància, però aquesta petició va arribar tard, ja que cinc hores després de la seva compareixença es tancava el període de consulta. Les paraules de Maragall van ser replicades quasi immediatament per Janet Sanz, que va acusar Maragall de gesticular i prou. Més tard també s’hi va referir la mateixa Ada Colau, que va desmentir haver fet o rebut cap oferta sobre el repartiment de l’alcaldia dos anys per a cadascú. També va retreure a Esquerra haver actuat de manera barroera per influir en el procés intern.

L’HORA

17:00
és l’hora en què avui començarà el ple al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

LES FRASES

2.887
inscrits
a Barcelona en Comú van votar pel pacte amb el PSC, i el suport de Valls, d’un total de 4.042 vots emesos.
Donarem el sí a la investidura per fer un govern de progrés a Barcelona i paritari
Jaume Collboni
regidor electe pel psc
Torno a allargar la mà a Esquerra Republicana, ens haurem d’entendre en un futur
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
ERC va guanyar les eleccions a Barcelona. Els votants de Colau no hi estaran d’acord
Robert Fabregat
president erc barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona