Política

El Suprem rebutja retirar les ordres d’arrest de Puigdemont i Comín i nega que tinguin immunitat com a eurodiputats electes

El tribunal posa com a condició per tenir immunitat que jurin o prometin la Constitució i que el Parlament Europeu es trobi en període de sessions

El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat aquest dissabte retirar les ordres de detenció en territori espanyol de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, que havien demanat per tal de poder recollir les actes de diputats al parlament Europeu.

En un escrit signat pel jutge Pablo Llarena, nega que els exmembres del Govern català tinguin immunitat com a eurodiputats electes perquè, segons apunta, no seran considerats membres fins que jurin o prometin la Constitució davant la JEC.

A més, també apunta que per gaudir d’immunitat també cal que el Parlament europeu es trobi en període de sessions, que assenyala que serà una fase que s’iniciarà després de la proclamació dels electes. El posicionament del TS segueix, doncs, l’oposició de la Fiscalia a retirar les ordres d’arrest que van fer pública el divendres.

El jutge instructor de la causa del procés ha denegat així la sol·licitud de Puigdemont i Comín, que demanaven que quedessin sense efecte les ordres de detenció nacional per poder ser membres del Parlament Europeu, així com que es suspengués el procediment judicial obert fins que s’hagués tramitat l’autorització del Parlament, basant-se en la immunitat com a electes.

Llarena, però, ha assegurat que segons el protocol no es gaudeix d’immunitat sense ser membre -condició que assenyala que no han adquirit perquè no han jurat la Constitució- i si la cambra no ha iniciat les sessions.

Amb aquesta decisió Llarena segueix el posicionament emès el divendres per la Fiscalia, que també apuntava cap a la necessitat d’acatar la Constitució per recollir l’acta, fet que es produirà el dilluns vinent. L’escrit, signat pel fiscal Javier Zaragoza, també assenyalava que en trobar-se processats i en situació de “rebel·lia” només se’ls retiraria l’ordre si es presentessin “voluntàriament” davant les autoritats espanyoles o en cas de detenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona