Política

Colau admet que assumeix el càrrec en una investidura “difícil” i que el vots de Valls li són “incòmodes”

L’alcaldessa proposa tornar a posar el llaç groc a l’Ajuntament

Assegura que “posa a prova” la capacitat del nou govern de fer “polítiques valentes”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha admès que assumeix el càrrec en una investidura “difícil” i en el seu discurs després de ser investida ha proposat portar a la Junta de Portaveus, com va fer en el primer mandat, que es torni a posar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament de Barcelona. Colau ha negat ser “neutral” sobre l’empresonament del líders independentistes, però ha advertit que no serà “ni una alcaldessa independentista ni antiindependentista”, sinó “de tots els barcelonins”. A més, ha admès que el suport de Barcelona pel Canvi-Cs, la candidatura liderada per Manuel Valls, és “incòmode” i que “posa a prova” la capacitat del nou govern, que ara els comuns hauran de pactar ara amb els socialistes, de fer “polítiques valentes”.

L’alcaldable de BComú, Ada Colau, ha estat investida de nou alcaldessa amb els vots dels deu regidors dels comuns, els vuit del PSC i tres de Barcelona pel Canvi-Cs, la candidatura liderada per l’exprimer ministre francès Manuel Valls. Amb el suport dels 21 regidors que marquen la majoria absoluta necessària per ser investida alcaldessa, Colau s’ha imposat així al candidat d’ERC, Ernest Maragall, que serà el líder de l’oposició malgrat encapçalar la llista més votada a les eleccions del 26 de maig. Després que les bases de BComú avalessin l’aposta de la direcció de fer un govern amb el PSC, cosa que ha permès a Colau ser investida de nou alcaldessa, els comuns començaran ara les negociacions amb els socialistes per formar govern.

Després de la votació en la investidura, han intervingut els caps de llista de tots els grups municipals. El candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha assegurat que governarà des de l’oposició, que és el lloc on, segons ha dit, Collboni i Valls l’han col·locat. Maragall ha criticat Colau perquè “21 vots han pesat més que la lògica democràtica, progressista i republicana”.

“Hem pres nota”, ha avisat el republicà, que ha subratllat que no seran “aliats dòcils d’un suposat progressisme”. Davant la “mà estesa” que ha ofert Colau durant la seva intervenció, Maragall ha dit que avui no era el dia per estendre la mà i ha criticat “l’horrible silenci de la neutralitat” i “l’ambigüitat calculada”. “Que ningú presumeixi de progressisme si no assumeix el compromís ferm per aconseguir la llibertat dels presos polítics i exiliats”, ha remarcat.

Al seu torn, el candidat de Barcelona pel Canvi-Cs, Manuel Valls, ha justificat el seu suport a Colau perquè sigui investida alcaldessa com una “responsabilitat” que respon als seus “principis” i “sentit d’Estat”. “No té res a veure amb el discurs d’una operació d’Estat o de poderosos”, ha remarcat Valls, que ha insistit que el seu suport a Colau volia “evitar” una opció “pitjor”, la de Maragall com a alcalde.

Valls, que ha subratllat que no ha mantingut cap conversa amb els comuns, els ha estès la mà, “des de les discrepàncies”, per fer acords per “temes importants de ciutat” durant el mandat. “Arribarem tots a acords perquè és la tradició de la ciutat”, ha dit el candidat de Barcelona pel Canvi-Cs.

“Ningú desitjava haver arribat a aquest punt”, ha afirmat el candidat del PSC, Jaume Collboni, en relació amb la situació política a Catalunya. Collboni ha admès que el moment polític actual és “excepcional” perquè els partits no van ser “capaços de donar espai a la paraula”, cosa que ha considerat “la constatació d’un fracàs”. “Ens ha afeblit com a societat i a país”, ha dit el candidat socialista, que ha reivindicat el “diàleg” i “l’entesa”.

Collboni ha defensat que Barcelona ha d’estar “per sobre de tot, de l’interès personal i institucional i de les causes polítiques”. A més, ha reivindicat que el govern que formarà amb els comuns tindrà “tota la legitimitat democràtica”. “Ja n’hi ha prou de calcular la legitimitat segons si és o no de la nostra simpatia”, ha assegurat.

El candidat del PP, Josep Bou, ha felicitat Colau “de tot cor” i ha dit que “posarà el seu granet de sorra per a la governabilitat”. També s’ha dirigit a les formacions independentistes, qui ha dit que “creuen que els carrers i les institucions són sempre seves”. “Prou, s’ha acabat, Barcelona és de tots”, ha defensat Bou, que també ha reivindicat el Rei, la Constitució i la llei en el seu discurs.

El número dos de BComú, Joan Subirats, ha defensat les “polítiques valentes” impulsades pel govern de Colau i ha assegurat que l’alcaldessa continua amb les mateixes conviccions per a la “defensa dels més vulnerables” que quan va assumir el càrrec el 2015. Ha assegurat que des d’aquesta formació “mai” s’han “sentit neutrals” quan es tracta dels drets fonamentals i ha afirmat que el judici de l’1-O ha mostrat que “les persones acusades no han comès cap delicte”, a qui s’ha referit com a “presos polítics”, i ha demanat tornar a la política un conflicte que no s’hauria d’haver “judicialitzat”.

El número dos de BComú ha afirmat que la seva formació vol tenir un “paper rellevant” per “superar els blocs i tornar a la política del diàleg i l’entesa de les forces progressistes”. Subirats ha aprofitat la intervenció per reclamar “més competències i recursos per a les ciutats”, així com una visió “metropolitana” davant la “fragmentació institucional”.

Comuns i independentistes prometen el càrrec “per imperatiu legal”

Els regidors dels comuns i els de les formacions independentistes han promès el càrrec “per imperatiu legal”. Els comuns han utilitzat diferents fórmules, que feien referència al “bé comú”, al feminisme o a les polítiques per a les persones vulnerables. Per la seva banda, els regidors independentistes han promès el càrrec fent referència als drets i a les llibertats i a la justícia social.

Entre els assistents a la sessió d’investidura, hi havia membres dels diferents partits polítics. Per part de JxCat, hi han assistit el conseller de Territori, Damià Calvet, l’exalcalde Xavier Trias, el diputat al Congrés Jaume Alonso Cuevillas o el president del PDeCAT, David Bonvehí. D’ERC, hi ha hagut el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, o la consellera de Justícia, Ester Capella.

L’eurodiputat Ernest Urtasun, el diputat al Parlament David Cid i els diputats al Congrés Gerardo Pisarello i Jaume Asens han acompanyat Colau en la investidura com a alcaldessa. Per la banda socialista, hi han assistit l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, o el president del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. Per part de Ciutadans, hi han hagut els diputats al Parlament Laura Vílchez i Joan García i per part del PPC el seu secretari general, Daniel Serrano.

També hi han assistit el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, l’expresident de la Cambra de Comerç Miquel Valls, o la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona