Política

Interpel·lacions i mocions en el ple d’aquest dijous

Es reprèn la sessió amb interpel·lacions i el debat i votació de set mocions

Aquest dijous es reprèn el ple del Parlament amb les interpel·lacions que van quedar pendents, sobre la crisi ecològica i els conflictes ambientals i territorials (CUP), els casos de corrupció a Catalunya (Cs) i les accions que perjudiquen la convivència (Cs).

Després, el Ple debatrà i votarà set mocions, dues de les quals, sobre les universitats (PSC-Units) i la situació de les universitats públiques (CatECP), tenen un contingut idèntic. Les altres cinc són sobre la indústria i la inversió (PPC), l’escola inclusiva (PSC-Units), les conclusions del dictamen de l’ONU sobre els presos polítics catalans (ERC), el rumb polític del Govern (Cs) i les forces i els cossos de seguretat (Cs).

Les mocions del PSC-Units i CatECP sobre les universitats públiques reclamen al Govern que aprovi un pla de xoc per millorar-ne el finançament durant període 2019-2022, que hauria d’arribar als 900 milions el 2020 i als 1.300 milions el 2022, que en redueixi les taxes i els preus i que elabori un pla de renovació dels equipaments per al període 2020-2022, amb una inversió mínima de 100 milions anuals.

La del PPC expressa la satisfacció per la futura instal·lació del nou superordinador Marenostrum 5 a Barcelona, però també constata un “cert deteriorament” del sector industrial català, malgrat que “manté importants nivells d’activitat”. Per aquesta raó, entre altres punts, el text insta el Govern a reforçar l’aposta per aquest sector, a aprovar els pressupostos per complir els compromisos del Pacte Nacional per a la Indústria i a “abandonar decisions i discursos polítics que generen incertitud i inseguretat jurídica”.

La segona moció del PSC-Units denuncia que el Govern no hagi desplegat el decret sobre l’escola inclusiva i li exigeix que ho faci abans del proper curs. Així mateix, l’insta a assegurar en el proper exercici pressupostari els recursos necessaris per a l’escola inclusiva i a revisar la normativa abans del curs 2020-21 per garantir un sistema inclusiu global, que entre altres qüestions reconegui l’etapa educativa de zero a tres anys.

La d’ERC insta el Govern a difondre el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides relatiu a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras i a fer les accions necessàries perquè el Govern de l’Estat també el divulgui i el compleixi. El text denuncia així mateix “la vulneració dels drets polítics” de Junqueras arran de la decisió del Tribunal Suprem espanyol “d’impedir que completi els tràmits per esdevenir eurodiputat”.

La primera moció de Cs insta l’executiu a “renunciar a reiterar, ratificar, aplicar i/o implementar les DUI i/o les mal anomenades ’lleis de desconnexió’” i a rectificar la “política d’exclusió i discriminació de tots els ciutadans que no comparteixen la seva ideologia” i de “discriminació sistemàtica de l’espanyol”. El text també rebutja “injustificats tractes de favor” a interns de centres penitenciaris i condemna els “actes de violència i odi” del 15 de juny, dia que es van constituir les corporacions locals.

A l’últim, la segona moció de Cs demana al Govern que estableixi per decret llei, consensuadament amb els grups parlamentaris, les “condicions objectives” que ha de complir el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra per ocupar el càrrec. Entre altres punts, també li reclama que vetlli per “l’absoluta neutralitat política” de tots els agents del cos en l’exercici de les seves funcions i que la Divisió d’Afers Interns iniciï d’ofici la informació reservada corresponent quan algun agent difongui “crides a la insurrecció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia