Montsià

«No es fa cada dia»

Ulldecona i Alcanar s'afegeixen a la consulta amb una participació no gaire elevada, del 9% i el 17% respectivament

A les Terres de l'Ebre, Alcanar i Ulldecona van ser els dos únics municipis on ahir es va poder votar a favor o en contra de la independència de Catalunya. Però en lloc d'estar espantats pel poc arrelament que aquestes onades de consultes han tingut en aquest territori, els membres de les plataformes Alcanar Decideix i Ulldecona Decideix van viure la jornada amb moltes ganes i entusiasme.

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), va votar a les dotze del migdia, expressant la seua satisfacció: «Això de votar per a la independència no es fa cada dia», va exclamar després de dipositar la seua papereta. I, com ell, el 17'03% de canareus i canareves van dipositar el seu vot. Un 89% ho va fer a favor de la independència, i un 7'1% en contra. Els membres d'Alcanar Decideix van fer una bona valoració d'aquestes dades, ja que segons Andreu Sancho, «és un partit amistós, que ens serveix per preparar-nos per quan hi hagi un referèndum vinculant».

Però més enllà de les dades, el que van valorar els organitzadors és la implicació dels joves. «Hem fet una campanya molt específica per cada sector de la població, especialment els joves», va explicar Josep Sancho, d'Alcanar Decideix. A més, per motivar els canareus, la jornada d'ahir va adoptar un aire festiu. Una xocolatada al matí, un paella popular per dinar, i altres activitats van amenitzar la consulta.

A Ulldecona, en canvi, la consulta es va desmarcar del to festiu. «Qui vingui a votar ho ha de fer prou motivat sense que l'hagi d'incitar una baldanada o altres activitats», va argumentar Josep Rodrigo. Per això els membres d'Ulldecona Decideix van centrar els esforços durant la campanya per fer entendre als ciutadans la importància de participar en aquest procés. Així doncs, joves, famílies i gent gran es van acostar a la Casa de Cultura per exercir el dret a vot. Rodrigo va destacar l'emoció amb què algunes persones grans del poble van votar: «Una dona ens ha preguntat si podia votar dues vegades, perquè el seu marit va morir fa tres anys i li hauria agradat poder-ho fer. És gent que ha patit molt, i ara els commou tenir l'oportunitat de votar per a la independència de Catalunya.»

A Ulldecona, la participació va ser del 9'02%. Un 91'3% dels votants ho va fer amb la papereta del «sí», i un 5'4%, amb la del «no». Tot i les dades, baixes, de participació, Josep Rodrigo va fer una valoració positiva: «La participació no ha estat la desitjada, potser vam ser una mica valents en tirar-nos a la piscina, però tenint en compte les adversitats, estem contents amb els resultats.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries