Política

PIA SERINYANA

ALCALDESSA DE CADAQUÉS (FEM CADAQUÉS)

“La clau ha estat que no som polítics”

Revulsiu · L’alcaldessa creu que no estar vinculats a cap partit explica l’èxit de la candidatura Minoria · Vol treballar amb la participació de totes les formacions

Canvi a l’alcaldia
Nascuda el 1966 a Cadaqués, Pia Serinyana és economista de formació; ha treballat diversos anys a l’empresa privada abans de tornar a Cadaqués per fer-se càrrec d’una empresa del sector de l’hostaleria. Encapçalava per primer cop una candidatura i fa el pas a l’alcaldia.

Fem Cadaqués-Independents de Catalunya ha capgirat el panorama polític a Cadaqués. La nova candidatura ha estat la més votada i governarà en minoria amb quatre regidors i a l’oposició hi haurà Junts (4), Assemblea (1), ERC (1) i la candidatura CP vinculada al PSC (1).

Com va sorgir la candidatura Fem Cadaqués?
Vam començar a treballar l’octubre de l’any passat; la nostra idea era impulsar una candidatura unitària, pensant que el poble ha d’estar unit i que havíem de treballar tots junts. Vam proposar tant a Junts com a Esquerra formar part d’aquesta candidatura i ens van dir que no.
I van optar per anar sols.
Vam continuar treballant sense saber encara si faríem candidatura o no; fent unes taules de treball sobre urbanisme, medi ambient, habitatge social, joventut o esports. Va ser molt participatiu, va venir molta gent, i amb això vam tenir uns documents de treball molt consensuats del que volíem per al poble. Aquest document és la base del nostre programa.
Quina lectura fa de la victòria obtinguda per la seva candidatura?
Crec que és degut al fet que som gent que venim de l’àmbit social o cívic, activistes en associacions, de les AMPA o d’entitats com ara l’ANC. La gent ens coneixia perquè hem anat treballant a peu de carrer. També hem defensat una manera de treballar molt participativa, transparent i consensuada. Per això ens atrevim a fer un govern en minoria i amb quatre regidors. Fins ara sempre hi ha hagut un govern amb majoria i una oposició que no ha tingut ni veu ni vot; volem que tota l’oposició formi part de les decisions importants, sobre un POUM o els pressupostos, o inversions per al poble. Crec que això i el fet que no venim de cap partit polític en concret ha estat la clau. Volem fer municipalisme, no volem fer cap salt enlloc més.
Una reacció contra la política?
Crec que sí, contra els perfils polítics habituals que es basen molt en el que digui el partit i a tenir càrrecs més enllà, a la Diputació, als consells comarcals...
Us retreuen que us dediqueu més a la independència que al poble.
Una cosa és totalment compatible amb l’altra. Ens hem presentat perquè ens estimem el nostre poble, però el nostre poble pertany a un país que és Catalunya i també hi estem compromesos. Apostem per la sobirania, per les llibertats. És una crítica molt fàcil de fer, però sense cap base, perquè a les taules va venir gent diversa, no només independentistes.
No hi ha hagut cap pacte possible?
Junts ens va venir a trobar, però sense reconèixer que havíem guanyat i ens van proposar d’alguna manera repartir-nos el poder. No és la nostra manera de treballar, i no hi van estar d’acord. D’oferta real no n’hem tingut. Ens volem tornar a reunir abans del primer ple amb tota l’oposició i tornar-ne a parlar, no per parlar de pactes, sinó de com podem treballar.
Quins són els principals projectes?
El primer punt és el de la participació ciutadana, volem uns pressupostos participatius. I potenciar els veïnatges, amb una mena de figura de regidor de barri, amb associacions i que el poble s’impliqui més. Un altre tema important és la redacció d’un nou POUM. Podem créixer, però de manera sostenible. Avui encara ens basem en un pla general de fa molts anys i això fa que passin aquests desgavells com a sa Guarda i que ara és molt difícil d’aturar. Hem de recuperar la redacció inicial del POUM que es va fer i redactar-ne un de nou, molt consensuat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia