El «sí» arrasa en un Maresme que torna a topar amb el mur infranquejable del 20%

Teià supera en solitari el 30% i pobles petits com Sant Iscle de Vallalta i Cabrera són a punt d'arribar-hi

Hi va haver satisfacció per la feina ben feta, però amb un cert regust de derrota perquè el nivell simbòlic del 20% no es va poder superar. Ahir el Maresme també va participar en la tercera jornada de les consultes populars sobre la independència de Catalunya i, per segon cop, no va poder superar el percentatge global del 20% igual que li va passar el 28 de febrer passat. En qualsevol cas, a la comarca es va arribar al 15,7% dels votants majors de 16 anys que havien estat cridats a les urnes. A més, a l'hora de tancar aquesta edició, les dades facilitades des de la Plataforma Calella Decideix eren provisionals, perquè problemes amb el servidor de Decidim.cat els havien impedit afegir els vots anticipats al recompte total. Segons va explicar l'entitat, deu minuts abans de les vuit del vespre, l'hora de tancar els col·legis electorals, el servidor informàtic va fallar «a causa d'un atac informàtic». Aquest incident va provocar que el recompte de les dades s'alentís més del compte en un centenar de municipis, entre els quals Calella. Va ser precisament aquest mateix servidor que també va jugar una mala passada tot just obrir les urnes, ja que es va col·lapsar i va obligar les plataformes de Calella i Pineda a començar a agafar les paperetes com si es tractessin de vots anticipats. El problema es va resoldre poc després, i les dades es van introduir sense problemes al llarg de tota la jornada.

Tot i aquest 15,7%, hi va haver tres municipis que van poder mostrar amb orgull unes dades entre dotze i quinze punts més que la mitjana. Teià va assolir el 30,8%, Sant Iscle de Vallalta, el 28,3% i Cabrera de Mar, el 27,3%.

Un «sí» sense fissures

Els votants del Maresme no van tenir cap mena de dubte a l'hora d'optar pel «sí» en la votació que, en tots els casos, va superar sense problemes el 90%. Pel que fa als vots del «no», no van superar el 5% en cap dels 11 municipis.

Durant la jornada, es van multiplicar les activitats adreçades a tota la família. Membres de la plataforma que va organitzar el ja històric referèndum d'Arenys de Munt es van passejar per la comarca amb l'objectiu de donar ànims als membres de les diverses plataformes. Així, es va poder veure l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra (AM2000), el regidor d'Arenys de Munt Josep Manuel Ximenis (CUP) i el diputat i exalcalde de Pineda, Joan Morell, entre d'altres. Pel que fa a la participació internacional, a Calella van fer estada Bustiano Compusto, president de SNI (Sardigna Nazione Indipendente) i Estibaliz Ibañez de Gauna, regidora de Legitanoko (EA-Eusko Alkartasuna). Tots dos van qualificar la jornada d'«exemple de democràcia».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona