Política

Arxivada la causa per odi contra l’alcalde de Verges

La fiscalia especialitzada veu “desafortunat” que parlés d’“uniformats” al voltant de l’autoria no aclarida de la punxada de rodes, però admet “dubtes seriosos” per trobar-hi delicte

El jutjat d’instrucció número 2 de la Bisbal d’Empordà ha arxivat la causa oberta contra l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, per un presumpte delicte d’incitació a l’odi arran de les declaracions que va fer el 4 d’octubre del 2017, on insinuava que l’autoria de la punxada de rodes de més de 160 vehicles de veïns podia haver estat cosa dels que van “de dia uniformats i de nit incontrolats”. Sabater va ser cridat a declarar l’any passat, després que la fiscalia li imputés un delicte d’odi i discriminació contra “la nació espanyola i la Guàrdia Civil”. Però el fiscal especialitzat en delictes d’odi, després d’haver analitzat a fons l’episodi, ha conclòs que hi ha “dubtes seriosos” que l’alcalde cometés cap delicte penal.

Malgrat això, segons l’informe final de la fiscalia, recollit en la resolució judicial d’arxivament, qualifica de “desafortunades” les declaracions, tot i que les inscriu en la “crispació” de l’endemà de l’incident, però també s’ha tingut en compte el to de “crida a la calma” acreditat en una reunió privada amb els afectats, en què Sabater no va fer tampoc cap esment directe al cos armat espanyol. El jutge fa referència, en paral·lel, a una circular de la fiscalia general de l’Estat sobre aquest tipus penal que remarca que “el legislador no ha pogut pretendre una sanció penal per a qualsevol expressió del que en definitiva és un sentiment humà com l’odi”, un marc de distensió que pot haver atenuat la causa, però amb efecte incert sobre l’actuació dels fiscals del Suprem en el judici del procés.

Satisfacció, malgrat tot

Sabater va rebre ahir la notícia amb “satisfacció”, alhora que manifestava amb contundència que, “malgrat els faci mal de ventre i urticària, tant la fiscalia com la jutgessa han hagut d’arxivar el cas”. Des de la CUP també es compartia l’alegria per l’arxivament i pel fet que un dels seus alcaldes hagi quedat exculpat, però no amagaven la queixa que, tot i l’arxivament, el jutjat admetés a tràmit “transformar aquí l’exercici de la llibertat d’expressió en una potencial expressió d’odi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona