Política

Podem responsabilitza Sánchez del fracàs però encara veu possible un acord al setembre

La coportaveu del grup, Ione Belarra, assegura que han posat “facilitats” a la investidura

Jaume Asens reivindica el sentit de “responsabilitat” de la seva formació en les negociacions

Unides Podem ha assenyalat Pedro Sánchez com el principal culpable del fiasco de la seva pròpia investidura com a president del govern espanyol. No obstant això, el grup liderat per Pablo Iglesias encara veu possible un acord al setembre.

La coportaveu de Podem, Ione Belarra, ha justificat novament aquest dijous l’abstenció dels 42 diputats de la seva formació, que ha deixat Pedro Sánchez sense investidura. Segons ella, Sánchez és “l’únic responsable” del fracàs perquè “ha estat incapaç d’arribar a acords i construir un govern de coalició progressista”, malgrat les “facilitats” que li ha posat Podem.

Belarra ha afirmat que la seva formació està disposada a construir “un govern de coalició progressista”. Això sí, demana a Sánchez “deixar de posar problemes” i “excuses” perquè aquest govern de coalició existeixi. “És possible, hi ha números suficients”, ha insistit en una roda de premsa després de la votació.

Autocrítica

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha lamentat el “fracàs col·lectiu” de la investidura fallida de Sánchez i ha admès que s’haurà de fer autocrítica.

Però tal com ha fet Belarra, ha atribuït a Pedro Sánchez la principal responsabilitat de la situació perquè “és a qui li corresponia guanyar la investidura”. Asens ha lamentat que aquest dijous s’hagi assistit a un “espectacle de màrqueting electoral, un tacticisme compulsiu i una política de trinxera de baix nivell”.

Malgrat afirmar que el seu grup parlamentari s’ha sentit menystingut, Asens ha estès la mà als socialistes per arribar a un acord ara que ha començat el compte enrere de dos mesos abans que es convoquin automàticament unes noves eleccions.

El portaveu dels comuns ha recordat que el seu grup va votar a favor de la moció contra Rajoy sabent que electoralment els perjudicava i ha posat en valor el seu sentit de “responsabilitat”. Una actitud que, segons ha reivindicat, Unides Podem també ha tingut amb les negociacions per a la investidura de Sánchez. “Seria més còmode estar a l’oposició sense embrutar-nos”, ha indicat.

Però, segons Asens, el seu grup pensava que l’esperança d’un govern de canvi “exigia governants que miressin menys al CIS i més al país”.

Crida a “no llençar la tovallola”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a “no llençar la tovallola” davant la manca d’acord entre el PSOE i Unides Podem per a la investidura.

Colau ha lamentat que els socialistes no hagin mostrat una “voluntat clara” per fer un govern de coalició, malgrat “el grandíssim esforç” que, segons Colau, ha fet la formació liderada per Pablo Iglesias.

Amb tot, s’ha mostrat confiada que els dos partits puguin tancar un acord per al setembre. “Si no ha pogut ser avui, que sigui al setembre”, ha instat.

La dirigent dels comuns ha lamentat que “la cultura del pacte encara no estigui gaire instal·lada” malgrat ser, segons ella, “necessària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona