Política

La dreta i l’extrema dreta sí que es posen d’acord a Múrcia

El PP, Cs i Vox fan president el popular López Miras

Diu que defensarà el programa de la ultradreta com si fos seu

El candidat del PP Fernando López Miras va ser investit ahir president de Múrcia, de manera que la formació presidida per Pablo Casado, tot i perdre les eleccions autonòmiques del 26-M, ha aconseguit retenir el poder d’aquest territori, on govern des del 1995, amb a un pacte amb Cs i Vox.

En el seu segon intent, després de la investidura fallida de l’1 i el 2 de juliol, López Miras va ser elegit president amb 26 vots favor (16 del PP, 6 de Cs i 4 de Vox) i 18 en contra (17 del PSOE i 1 de Podem). A diferència del primer intent, que només va aconseguir els vots del seu grup i els de Cs, el candidat del PP va rebre ahir el suport de Vox. Ara, el president electe de Múrcia, que prendrà oficialment possessió del càrrec dilluns, formarà un govern de coalició amb la formació d’Albert Rivera.

En el discurs d’ahir, López Miras va deixar clar des de la tribuna d’oradors el seu “compromís irrompible” amb Vox per complir l’acord d’investidura que li permet repetir en el càrrec. “El faig meu i el defensaré com si fos meu a través d’un govern, que serà un de sol i sense fissures”, va dir.

Va defensar l’acord amb Vox perquè és “legal”, s’emmarca en “l’estricte” complicament de la Constitució espanyola i no suposa una “retallada” de drets i llibertats per a “ningú” a Múrcia.

López Miras va comparar la negociació feta entre el PP, Cs i Vox per aconseguir la investidura basada en programes i polítiques amb la fallida entre el PSOE i Podem perquè configurar un govern de coalició a l’Estat, que “només parlen de cadires i ministeris”. Va lamentar que el PSOE i Podem estiguin instal·lats en la campanya permanent.

En el ple d’investidura hi van ser presents el líder del PP, Pablo Casado, i el secretari general del partit, Teodoro García Egea.

El PSN, Geroa Bai i Podem tanquen un acord de govern

El PSN va tancar ahir amb Geroa Bai i Podem un acord de dotze punts per formar un govern de coalició a Navarra amb el suport d’Izquierda-Ezkerra (I-E), que no entrarà en l’executiu. Amb l’acord tancat, la socialista María Chivite podria sotmetre’s a la investidura el pròxims 1 i 2 d’agost, tot i que la seva candidatura requerirà l’abstenció dels set parlamentaris d’EH Bildu, ja que les quatre forces només sumen 23 dels 50 escons del Parlament foral. Després que el 5 de juliol passat el PSN, Geroa Bai, Podem i I-E haguessin arribat un acord programàtic, ahir van tancar un acord de govern, pel qual els socialistes tindran vuit conselleries: Drets Socials; Presidència, Funció Pública i Interior; Salut; Economia i Hisenda; Educació; Cultura i Esport; Cohesió Territorial, i Universitats, Innovacio i Transformació Digital. Els d’Uxue Barkos, Geroa Bai, es queden amb quatre conselleries: Desenvolupament Econòmic i Empresarial; Desenvolupament Estratègic i Territorial; Relacions Ciutadanes; i Desenvolupament Rural i Medi Ambient, mentre que Podem gestionarà Polítiques Migratòries i Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA