Política

Victòria dels arquitectes contra el centralisme en la licitació de les obres de Sants

Un tribunal elimina l’obligació que les empreses adjudicatàries tinguin una oficina tècnica a l’àrea metropolitana de Madrid per innecessari i “desproporcionat”

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha aconseguit l’eliminació d’una clàusula de la licitació per a la contractació de les obres de reordenació de l’estació de Sants que obligava l’empresa adjudicatària a tenir una oficina tècnica plenament operativa dins de l’àrea metropolitana de Madrid. El col·legi va presentar-hi un recurs en contra, que el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals –que depèn del Ministeri d’Hisenda– ha estimat amb l’argument que cap de les raons que exposa ADIF donen a entendre que sigui necessària l’existència de tal oficina a la capital espanyola i que el fet que la seu central del gestor públic ferroviari es trobi a Madrid no és suficient per “exigir una oficina tècnica i absolutament dotada, tenint en compte que l’objecte del contracte és a 600 quilòmetres”, a Barcelona. El tribunal hi afegeix que la digitalització de la documentació, la diversitat i la rapidesa dels mitjans telemàtics de comunicació i la facilitat de desplaçament entre els diferents punts de l’Estat “determinen que l’exigència que aquesta oficina es trobi a la ciutat de Madrid resulti desproporcionada”, i encara més quan les obres en qüestió són en una altra ciutat.

En concret, la clàusula exigia que “per a la realització dels treballs el consultor haurà de disposar d’una oficina a disposició del responsable del seguiment del contracte dins de l’àrea metropolitana de la ciutat de Madrid”.

Els arquitectes catalans denunciaven que aquest requisit, a tanta distància del lloc de la prestació dels serveis, “vulnera el principi d’igualtat de tracte, ja que afavoreix els despatxos que ja disposen de seu a Madrid en detriment dels que no” i això “crea un obstacle injustificat a la competència”.

LES FRASES

L’exigència d’una oficina a 600 km del lloc de prestació de serveis afavoreix els despatxos que ja tenen seu a Madrid
Col·legi d’Arquitectes
L’exigència que aquesta oficina es trobi a la ciutat de Madrid resulta desproporcionada amb l’objecte del contracte
Resolució del tribunal

Una ampliació ajornada eternament

L’empresa estatal de gestió d’infraestructures ferroviàries, Adif, ha anunciat aquest mes les noves dates de presentació d’ofertes per a la contractació de serveis de consultoria i assistència tècnica per a la redacció de l’avantprojecte d’ampliació i millora de l’estació de Sants, que inclouen la reordenació i transformació de l’edifici de viatgers i la remodelació de la plaça dels Països Catalans. Abans d’abordar Sants, Madrid va prioritzar les obres de construcció de la Sagrera, que van començar fa deu anys, es van aturar durant tres i actualment estan a mitges. Sants és la segona estació de l’Estat en nombre de viatgers (30 milions anuals), només darrere d’Atocha, a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona