Política

Els delictes de terrorisme, “desvirtuats i no operatius”

La reforma del Codi Penal del 2015 amplia a tots els delictes greus, com ara accions contra el patrimoni, l’acusació de terrorisme si la finalitat és subvertir l’ordre públic o atemorir

Els CDR, en el punt de mira

“Sortim de la presó de Soto del Real. Els hem trobat sencers i ferms. Indignats amb els fets que els estan imputant. Enrabiats per les informacions de la majoria de mitjans de comunicació, plenes d’invencions i distorsions.” És la piulada que feia ahir al migdia el penalista Jordi Busquets, de l’equip d’Alerta Solidària que porta la defensa de cinc dels set independentistes catalans empresonats abans-d’ahir, acusats de formar part d’una organització terrorista, el desconegut Equip de Resposta Tàctica (ERT), sota l’empara dels CDR, per “materialitzar la República Catalana, a través de qualsevol via, fins i tot vies violentes”, segons el magistrat de l’Audiencia Nacional Manuel García-Castellón.

El secret de sumari no ajuda a clarificar què és el que realment planificaven ni l’abast que tindria. Tampoc ajuda les defenses, que ara han de presentar els recursos contra la presó incondicional sense tenir detalls del que s’imputa a cadascun.

L’advocat i professor de dret penal associat a la Universitat de Barcelona (UB) Joaquim Bages Santacana manifesta que el jutge i el fiscal de l’Audiencia Nacional “no han hagut de forçar gaire la llei” per encabir-hi uns fets suposadament delictius en el ventall dels delictes de terrorisme (art. 571 al 580 del Codi Penal), ja que la reforma aprovada el 2015 pel govern del PP, sense oposició, “desdibuixa el concepte de terrorisme fins a desvirtuar-lo”. Aquesta reforma, que s’assegura que s’emmiralla en les recomanacions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, va ser pensada per frenar el terrorisme gihadista, i especialment els llops solitaris, ja que abans –segons explica Santacana–, si no es formava part d’una organització de violència política, no es podia acusar per aquest delicte.

Hi ha dos canvis principals operats en els delictes de terrorisme. El primer és que ara és terrorisme no només l’acció de matar, sinó tots els delictes greus que recull el Codi Penal, que poden anar des d’accions contra el patrimoni, la corona o incendis. I el segon element clau és la finalitat: és terrorisme si l’objectiu és subvertir l’ordre constitucional o alterar greument la pau pública. Requisits que, segons el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo, compleixen els presumptes plans dels set empresonats. Carballo també va demanar presó per a Tamara Carrasco, acusada de terrorisme el juliol del 2018, juntament amb Adrià, per haver participat en mobilitzacions ciutadanes dels CDR, si bé la sala de l’Audiencia Nacional ho va descartar. Curiosament, la investigació contra Tamara i els nou investigats del 23-S ha recaigut en el mateix jutjat: el d’instrucció 6 de l’Audiencia Nacional. El cas de la veïna de Viladecans el portava el jutge de reforç Diego Egea, ara a l’Audiència de Madrid. Són, però, investigacions coetànies, ja que la dels nou independentistes s’indica que es va iniciar fa un any.

Bages admet que el fet que el jutge hagi situat els investigats sota l’aixopluc dels CDR suposa “un salt molt substancial” i, per coherència amb els seus raonaments, s’haurien d’investigar els comitès com una organització criminal. El professor de dret penal, però, aposta que el magistrat ho descartarà “perquè no és operatiu”: per esclarir-ne el finançament, per exemple, tindria la tasca impossible d’investigar totes les persones que han aportat diners a les caixes de solidaritat. El nounat ERT potser marcarà la frontera als CDR. “Ara tot és terrorisme i no es pot banalitzar. S’ha de delimitar millor”, sosté Bages, que alhora recorda el que piula aquests dies Robert Manrique: “Terrorisme és el que vam viure a Hipercor.”

L’operació de dilluns es basa en fets concrets i s’ha dictat en el marc d’un estat de dret
Fernando Grande-Marlaska
ministre d’interior
Aquests drets no s’han respectat en el cas de la majoria de les persones detingudes
Rafael Ribó
síndic de greuges
Sortim de Soto del Real. Els hem trobat sencers i ferms. Indignats amb els fets imputats
Jordi Busquets
advocat alerta solidària

Les opinions de Grande-Marlaska, el síndic i Marta Farrés

Grande-Marlaska diu que s’han respectat tots els drets

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar ahir que els membres dels CDR detinguts dilluns han tingut garantits tots els drets durant el procediment judicial, a diferència del que asseguren els seus advocats d’Alerta Solidària. També va negar cap paral·lelisme possible entre aquesta situació i la d’ETA i va subratllar que l’operació de dilluns es basa “en fets concrets”.

El síndic denuncia vulneració de drets

Per contra, el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va fer públic un comunicat en què posa en dubte el procediment judicial. Segons el síndic, “aquests drets no s’han respectat en el cas de la majoria de les persones detingudes, que han estat sota custòdia policial durant més de 30 hores sense assistència lletrada”.

Marta Farrés, respectuosa amb la llei

Després de solidaritzar-se amb les famílies i de dir que no li agrada “que passin aquestes coses”, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va dir que “cal deixar actuar la justícia i la policia en un estat de dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona