Política

Aragonès: “Rebutjarem la violència vingui d’on vingui” 

El vicepresident del Govern recorda que “l’única violència” que ha existit a Catalunya va ser “de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l’1-O”

El també coordinador nacional d’ERC critica les “filtracions amb comptagotes” sobre “unes suposades investigacions i uns supòsits indicis”

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha fet una crida aquest dissabte a reivindicar que els independentistes són “gent de pau” i ha garantit que, com demòcrates, rebutjaran sempre la violència “vingui d’on vingui”.

Aragonès s’ha expressat així durant el Consell Nacional del partit, que se celebra a la seu barcelonina de la formació, després que ahir la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, instés al president català, Quim Torra, a condemnar amb “claredat” la “potencial violència” dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

“Els independentistes serem els primers a rebutjar la violència vingui d’on vingui”, ha assegurat Aragonès després de matisar que la repudien “sempre i a tot arreu”.

Poc abans del seu discurs i des de Comitè Federal del PSOE, el president en funcions, Pedro Sánchez, també ha reclamat a l’executiu català que condemni “qualsevol mena de violència” de qualsevol “grupuscle independentista”, encara que, segons Aragonès, “l’única violència” que ha existit a Catalunya va ser “de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l’1-O”.

Per aquest motiu, ha asseverat, “no toleraran que es criminalitzi l’independentisme” ni tampoc que “es banalitzi el terrorisme”, per a la qual cosa ha fet una crida a tots els catalans a que “enarborin la bandera i faci seu el crit que som gent de pau”. “Com més crispats ens vulguin per contribuir al seu relat d’igualar independentisme a violència, més somrients ens trobaran”, ha sentenciat.

Aragonès també ha criticat les “filtracions amb comptagotes” sobre “unes suposades investigacions i uns supòsits indicis” en relació amb la detenció dels set membres dels CDR -a la presó per presumptament preparar atemptats- que, segons que ha dit, “no poden corroborar”.

“Defensem la presumpció d’innocència, que s’acabi l’opacitat de les actuacions de l’Audiència Nacional i el dret a saber”, ha recalcat durant la seva intervenció, que ha seguit per videoconferència la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

I ha insistit: “rebutgem la violència perquè el nostre és un moviment pacífic i ho hem de dir ben alt davant aquella violència suposada, no produïda i davant unes actuacions preventives”. Més encara. Després dels incidents al debat de política general al Parlament, Aragonès ha dit que no permetran que es banalitzi el terrorisme.

D’altra banda, Aragonès ha apostat per una “acció política àmplia amb una forta majoria transversal” com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem al procés que, ha afirmat, “ja ha estat anunciada com a mostra de la separació de poders per un fiscal i un portaveu de l’Estat espanyol”.

En aquest context i davant els sectors que “volen” que l’independentisme “es radicalitzi en les formes”, creu precís “respondre amb la més gran dels somriures”.

“Davant els intents de criminalitzar a l’independentisme, ho contrastarem amb un somriure dels qui sabem que tenim les conviccions, l’autoritat política i moral per reclamar una solució a un conflicte polític”, ha indicat.

En aquest sentit, ha destacat que, malgrat aquells que els volen “agenollats”, els republicans es mantenen “drets” i “preparats” per assumir “compromisos i responsabilitats” i lluitar per una “solució”, al marge de “càrrecs o cadires”.

D’altra banda, ha considerat que les eleccions del 10-N han de ser una de les respostes a la sentència del Tribunal Suprem. En aquesta línia, s’ha dirigit a votants del PSC i dels comuns per dir-los que ERC és la seva “opció” a les urnes perquè els republicans són els que estan “disposats” a “aturar l’extrema dreta política, judicial i mediàtica”.

Aragonès ha afirmat que ara venen unes setmanes “decisives” i ha reclamat que, davant els “intents d’aguditzar el conflicte i de solucionar-lo per la via penal”, es continuï treballant per la solució democràtica, que és el dret a l’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona