Política

Torra pressiona Sánchez pel diàleg sense condicions

Diu que el seu “silenci clamorós” no l’entén ningú al món

Assegura que es va “pel bon camí” després que el govern, malgrat l’advertiment del TC, es faci seva la defensa de l’autodeterminació

El president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer ahir després de la reunió setmanal de l’executiu per incrementar la pressió sobre el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al qual va demanar que mantingui “la relació institucional” al màxim nivell i accepti els reiterats requeriments de “diàleg sense condicions” per intentar trobar una solució “política i democràtica” al conflicte amb Catalunya. Ho va fer l’endemà de la visita llampec de Sánchez a Barcelona i d’una nova trucada –la quarta– que tampoc va trobar-lo com a interlocutor a l’altra banda. Mentrestant, en un acte a Huelva, Sánchez continuava reclamant-li que “si vol parlar, que ho faci primer amb els catalans, sobretot amb els que no pensen com ell”.

El president de la Generalitat va aprofitar que dilluns l’etiqueta promoguda pel Tsunami Democràtic #SpainSitAndTalk va ser tendència mundial a Twitter i que algunes capçaleres de mitjans internacionals es feien ressò del cop de porta de Sánchez, per posar de manifest que el seu “silenci clamorós ningú el pot entendre al món”. Abans va llegir un acord que ell havia proposat i que va subscriure tot el govern, basat en sis punts, en els quals es reiterava el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem; que continuarien impulsant actuacions per garantir els drets humans, civils i polítics dels ciutadans i, en especial, els de manifestació, llibertat d’expressió, informació i comunicació; es congratulaven de les manifestacions “pacífiques” arran de la sentència; a més de reiterar “la condemna a tots els actes de violència que hi ha hagut”.

Però segurament el punt de l’acord en què demana un diàleg en el qual “defensarà l’exercici del dret a l’autodeterminació” és el que va destacar més per demostrar que es va “pel bon camí” i que no camina sol després de la seva intervenció al Parlament, tot assegurant que en aquest mandat tornarien a exercir-lo. Va dir que està en la mateixa línia de la proposta de resolució que van pactar ahir els grups independentistes al Parlament, malgrat que estan advertits pel Tribunal Constitucional. Això sí, aquesta proposta que aportarà al gran acord nacional de resposta a la sentència va admetre que arriba més tard del desitjable perquè: “Estem en una altra dinàmica electoral i les tensions entre els partits augmenten.” Però va reblar que l’important és que “la ciutadania vegi que anirem tan lluny com vulgui”.

Torra també va explicar que mai ha pensat a deixar el càrrec i que havia demanat al conseller d’Interior, Miquel Buch, una investigació interna per depurar responsabilitats si hi ha hagut actuacions aquests darrers dies que no s’ajustaven al protocol, a més d’anunciar que el govern demanarà la creació d’una comissió d’investigació al Parlament per analitzar tots el que ha succeït l’última setmana. Pocs minuts després era la portaveu del govern, Meritxell Budó, qui rebutjava que es vinculés els aldarulls als carrers amb l’independentisme ni que “es criminalitzés els milers de joves” que s’havien manifestat “pacíficament, cívicament i democràticament pels carrers”.

Budó també va manifestar que el conflicte polític català era el segons més important que ha d’afrontar la Unió Europea després del Brexit. I precisament el president de la comissió d’Afers Europeus del Parlament eslovac, Lubos Blaha, va qualificar les sentències contra els líders del procés de “cruels” i “increïbles” al segle XXI després de reunir-se amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, mentre que l’exvicecanceller d’Àustria Erhard Busek considerava que es tractava d’una sentència on s’havien jutjat “conviccions personals i no delictes”. El conseller, que està fent una gira europea per denunciar la sentència, va assegurar a l’ACN que s’està trobant posicions a favor del “diàleg”.

LES FRASES

Era important enviar a la ciutadania el missatge que defensem el dret a l’autodeterminació, que vegi que hi som
Espanya ha de reconèixer Catalunya com un subjecte polític, aquesta és la qüestió essencial
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Si Torra vol parlar, que ho faci primer amb els catalans, sobretot amb els que no pensen com ell
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Iceta admet contactes a través d’ERC

El líder del PSC, Miquel Iceta, va aprofitar ahir per furgar en la divisió que hi ha entre ERC i Junts per Catalunya (JxCat) per continuar desgastant el govern. I ho va fer admetent que hi ha hagut “alguns contactes” entre i el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el govern espanyol des que van començar les protestes per la sentència, per continuar destacant en una entrevista a TV3 que hi ha “relacions més fluides” amb alguns dirigents d’ERC” que amb el president Quim Torra. Sobre la negativa de Sánchez a conversar amb el seu homònim a la Generalitat, Iceta responia que el president català té “unes obligacions prèvies que no ha complert”, com ara convocar la resta de líders de les formacions catalanes.

El mateix Aragonès va replicar al socialista en una piulada a Twitter que “són els ciutadans i els parlaments els que escullen els interlocutors vàlids. És Pedro Sánchez qui ha de seure a parlar amb Quim Torra”, fent-li posteriorment el retret: “Ja n’hi ha prou d’excuses, ja n’hi ha prou d’irresponsabilitat.” Però també el president de la Generalitat, Quim Torra, va negar “cap crisi” al govern, ja que “Aragonès m’informa de tot i estic al corrent de totes les seves comunicacions.” I en aquest punt va defensar que l’important “és la relació institucional entre presidents” pel que signifiquen de màxima representació de la ciutadania.

Iceta no va ser l’única socialista que va voler furgar en la ferida de les relacions entre els socis de govern, ja que la cap de llista al Congrés, i que en va ser presidenta, Meritxell Batet, va demanar als republicans que es preguntin “què fan mantenint Quim Torra” i si consideren que “és un govern que respon al que ells diuen defensar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona