Política

Fins a les pilotes

Més de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es concentren a la Via Laietana en la crida dels CDR amb el lema ‘Us tornarem les pilotes’, en un ambient reivindicatiu i festiu

La policia espanyola i els Mossos tornen a disparar bales de goma i de ‘foam’, provocant ferits en ciutadans que ja marxaven, i alguns activistes s’enfronten als agents

Clot×Llibertat és un grup de veïns del barri que ahir van animar amb les seves cançons reivindicatives

Bona part de la munió de famílies i grups de joves que van participar en la nova mobilització d’ahir al carrer Marina de Barcelona per reclamar la llibertat de tots els presos polítics (ja en són 45 amb els joves empresonats la setmana passada) després es van afegir a la concentració més reivindicativa del CDR, amb el lema Us tornarem les vostres pilotes, davant la prefectura de la Policía Nacional, a la Via Laietana, testimoni de la batalla campal entre llambordes ciutadanes contra bales de goma policials, i que es va tornar a fortificar d’agents en tots els carrers adjacents, ahir al migdia, hores abans de la mobilització. Dues hores de crits i cançons reivindicatives i sense incidents, novament, es van embrutir al final per les càrregues policials, amb un ús indiscriminat de les pilotes de goma i de foam. I és que un noi que marxava de la concentració de forma pacífica, dalt de Via Laietana, va caure fulminat a terra d’un impacte sobre l’orella. Els Sanitaris per la República, aplaudits i ociosos, van haver de tornar a arremangar-se. “40 atencions amb tres evacuacions al SEM”, piulaven a dos quarts d’onze de la nit. L’escombrada dels manifestants amb furgons i disparant va provocar que alguns activistes, molt joves, s’enfrontessin a agents dels Mossos, a qui els van fer recular, i van donar-los cops de peu. I almenys hi va haver un detingut, segons informava l’ACN.

Les pilotes, però, van ser totes llançades per la policia, ahir a la nit. Una hora abans de la concentració, a dos quarts de set de la tarda, la Via Laietana estava assetjada de furgons de la policia espanyola, a banda i banda de les voreres, i els agents escorcollaven les bosses de tots els ciutadans que hi passejaven. Fins i tot el fotoperiodista Jordi Borràs va haver d’obrir la seva motxilla. El més insòlit és que no paraven d’arribar ciutadans a la Via Laietana, des de la plaça Urquinaona i des del mar, els quals passaven a un pam dels furgons i els agents. La situació va ser tensa, quan en una Via Laietana, plena de gom a gom de veïns, els furgons policials van moure’s cap a la prefectura. A la zona s’hi van concentrar més de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. La zona més tensa de la nit va ser al carrer de les Magdalenes, on un grup molt jove va tirar ampolles i pintura contra agents de la policia espanyola, que van haver de retrocedir darrere del furgó, que va acabar pintat.

La Via Laietana, però, era plena d’amics, asseguts a terra, bevent cervesa, cantant i cridant. Força actius eren un grup de veïns del barri del Clot de Barcelona, aplegats a Twitter amb el nom Clot×Llibertat, i amb la potent i magnífica veu de la Laura, acompanyada de l’Àlex, van animar tothom amb les seves cançons i lletres reivindicatives. “Tots som CDR. Us han manipulat. No som terroristes. Som poble organitzat. Ale, ale aleeeee!!!” Van explicar que es van conèixer en la defensa de les escoles pel referèndum de l’1-O i des de llavors no han parat d’anar a trobades reivindicatives. Els clams reivindicatius d’arreu eren: “Catalunya antifeixista!”, “Fora les forces d’ocupació!” i també es va sentir “Buch dimissió!”

A un quart de deu de la nit, furgonetes dels Mossos d’Esquadra van pujar cap a dalt de la Via Laietana perquè la gent marxés, sense que hi hagués hagut cap incident greu. Unes furgonetes dels Mossos també van entrar pel carrer Comtal, provocant enfrontaments a peu entre manifestants i agents. I mentre els manifestants marxaven pacíficament, més d’un va ser ferit, sense cap provocació. El centre Irídia va denunciar ahir a les xarxes que agents dels Mossos que disparaven foam no anaven identificats ni per l’esquena. I és que un escamot dels Mossos es va posar al principi del carrer Junqueres, i els ciutadans que passaven tranquil·lament per davant eren sorpresos per aquests agents armats. Una provocació per a la minoria que tenia ganes de gresca i aldarulls. I van tornar a carregar, tot i que aquest cop, van avisar abans, com marca el protocol. Hi va haver corredisses innecessàries i van espantar i ferir manifestants en situació pacífica.

Els Sanitaris per la República i els professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van haver d’atendre ciutadans amb ferides al cap. Un agent dels antiavalots també va haver de ser evacuat, en una nova jornada que va acabar amb violència incitada. Precisament, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va piular ahir que demana la prohibició a tot l’Estat espanyol de l’ús de pilotes de goma per part dels cossos policials, després que quatre persones hagin perdut un ull i dues un testicle durant els disturbis de la setmana passada a Barcelona. “Vist el nombre i la gravetat de lesionats, com a metge, demano al Congrés que en prohibeixi explícitament l’ús a tot l’Estat”, escrivia Padrós, tot recordant, que el 2014 “el Parlament no en va prohibir l’ús a Catalunya, sinó que d’acord amb les seves competències només va poder fer-ho amb els Mossos”. Amb tot, entitats de drets humans com Irídia ha criticat obertament que el Ministeri de l’Interior no respecti aquesta limitació en territori català, que ja va provocar que l’1-O Roger Español perdés un ull, acció amb la qual es va iniciar una campanya a Madrid perquè les bales de goma siguin eliminades també a l’Estat espanyol.

40
ferits
van atendre a la Via Laietana els Sanitaris per la República. El SEM va detallar que va atendre quatre persones allà i dues van ser traslladades, a les deu de la nit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Portaveu de Junts a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona