Política

80.000 unionistes clamen “Barcelona no es crema”

La manifestació de Societat Civil Catalana omple el passeig de Gràcia

Desfilada incessant de persones davant la prefectura de Via Laietana per victorejar i felicitar els policies uniformats

Ahir, a les 11 del matí, un grup d’unes vint persones embolicades amb banderes espanyoles i amb el somriure de felicitat a la cara recorrien els últims metres de Via Laietana per arribar fins davant la prefectura de la policia espanyola. En ser interrogats sobre la seva procedència, van respondre sense vacil·lar: “Madrid!” Acte seguit, en arribar davant l’edifici que va ser la casa de la tortura de la policia de Franco, es van posar a victorejar els policies uniformats, majoritàriament membres del Cuerpo Nacional de Policía (CNP), però també dels Mossos d’Esquadra, que el custodiaven. Retut el corresponent homenatge als herois de la resistència espanyola que aquests dies han reprimit els manifestants independentistes, el grup va girar cua per dirigir-se cap al passeig de Gràcia.

Aquesta colla de Madrid era només una de les moltes que ahir van arribar a Barcelona des de fora de la ciutat, algunes de bastant lluny, per prendre part en la manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) al migdia al passeig de Gràcia, amb el lema “Per la concòrdia, per Catalunya, prou!”. La marxa va aplegar desenes de milers de persones, que la Guàrdia Urbana va xifrar en 80.000 i que l’organització va elevar fins a 400.000.

El cert és que a l’acte d’ahir la xifra d’assistents no arribava als 500.000 independentistes que el 18 d’octubre passat, dia de la vaga general, van omplir fins a rebentar el mateix carrer en el mateix tram, des de la Diagonal fins a la Gran Via, però també és cert que n’eren alguns més que els 80.000 de la xifra oficial. L’assistència podia situar-se per sobre dels 100.000, si es pren com a referència un recompte que en el seu dia va fer el col·lectiu Contrastant per matisar la xifra mítica del milió de manifestants que es van atribuir a la marxa de l’11 de setembre del 1977, que va discórrer també pel passeig de Gràcia. Segons aquells càlculs, a l’àrea que va ocupar ahir la manifestació de Societat Civil Catalana, amb una densitat d’entre 2 i 1,5 persones per metre quadrat, no hi caben més de 140.000 persones.

El fet és que en el moment de començar la marxa la gent ocupava l’espai del passeig de Gràcia des de la Diagonal fins a Gran Via, amb diverses densitats i amb acumulació de gent en algunes travessies com ara Provença. Una de les aportacions de manifestants més important va provenir de la plaça Artós de Sarrià, on va arrencar una manifestació prèvia que a través de la Via Augusta i del carrer de Balmes va acabar arribant fins al passeig de Gràcia, al ritme del Viva Espanya de Manolo Escobar.

A la concentració s’hi van poder sentir els crits de sempre de l’unionisme, com el ja clàssic “Puigdemont a la presó”. Ahir, però, se n’hi va unir un de nou, conseqüència dels últims esdeveniments, i que va fer molta fortuna: “Barcelona no es crema.”

Al revés del que havien fet els integrants del grupet matinal de Madrid, milers de persones van abandonar el passeig de Gràcia abans que acabés l’acte i els parlaments per anar fins a la Via Laietana a aplaudir, felicitar i petonejar els policies que eren davant la prefectura i que ahir sí, amablement, es deixaven retratar i encaixaven mans i dedicaven somriures un rere l’altre.

A la manifestació s’hi van sentir crits a favor de totes les policies espanyoles i també crits franquistes, com el d’un jove que anant cap a la plaça de Catalunya bramava: “El Valle (de los Caídos) no es toca.”

Exigim a Pedro Sánchez que digui abans del 10-N si pensa pactar amb Quim Torra
Pablo Casado
president del PP
Catalunya s’està veient molt perjudicada per la deriva independentista
Miquel Iceta
primer secretari del PSC
No es pot negociar amb els que volen trencar aquest país i volen cremar els carrers
Albert Rivera
president de ciutadans

Desfilada dominical preelectoral

A les portes de l’inici de la campanya electoral pels comicis del 10 de novembre, l’acte d’ahir era massa atractiu per als polítics espanyolistes per deixar-se’l perdre, i així va ser com ahir Barcelona es va convertir en un moment en l’epicentre de la política espanyola, amb la presència dels màxims líders del PP, Pablo Casado, Cs, Albert Rivera, i de l’aliat del PSOE, el PSC, en la persona de Miquel Iceta. Manuel Valls, Xavier García Albiol i Josep Borrell van ser altres dels molts líders polítics destacats que hi van ser presents. El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, va dirigir-se als manifestants en un parlament en el qual va demanar la dimissió del president de la Generalitat, Quim Torra. Sánchez va llegir un manifest en el qual s’adverteix que el sector espanyolista de la societat catalana no es quedarà callat a casa i que pensa plantar cara a l’independentisme. “Els carrers són i seran de tots, no de qui intimida per prendre’ls”, deia el manifest llegit ahir per Sánchez Costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia