Política

La CUP porta la “ruptura” a Madrid i denuncia la violència de la policia

“Ruptura” amb el règim monàrquic, “combatre’l” i defensa dels drets econòmics, socials, culturals i ambientals. Aquesta és la proposta de la CUP per a les eleccions espanyoles del 10-N, la primera vegada que la formació anticapitalista es presenta a les eleccions espanyoles al Congrés dels Diputats. Així es van presentar ahir la cap de llista per Barcelona, Mireia Vehí, acompanyada del números dos i tres, Albert Botran i Eulàlia Reguant, i el candidat per Lleida, Francesc Gabarrell, en una compareixença davant la premsa a Madrid, reiterant que la seva és una candidatura per un moment excepcional en un context condicionat per la repressió i en què volen impulsar la mobilització social per lluitar contra el projecte de dominació nacional i de classe que vol “imposar” l’Estat espanyol.

Per aquest motiu van explicar que no presentaven un programa electoral exhaustiu, sinó un d’“intervenció política”, ja que si aconsegueixen representació només participaran en els plens més importants, com ara el del debat d’investidura, els de política general i els de pressupostos, i no entraran en la dinàmica parlamentària, tot i matisar que sí que ho faran en aquelles encaminades a “esquerdar el règim” o en aquelles en què es puguin “bloquejar” mesures “regressives”, asseguren en el seu programa. La seva acció a Madrid també se centrarà a buscar aliances fora de l’àmbit parlamentari per “impugnar de baix a dalt el règim amb un procés destituent”.

Botran va explicar que la seva intenció és ser “una veu clarament rupturista que no lliuri directament els vots dels catalans a un govern del PSOE a canvi de res”, a més de defensar que “volem una República per guanyar en drets socials, per protegir l’entorn ecològic i combatre el capitalisme”. Vehí va afegir-hi que consideren que l’Estat espanyol és irreformable: “No pretenem la seva transformació ni governança.” L’aposta pel que anomenen una esmena a la totalitat del sistema polític, econòmic, social i cultural implica també l’autodeterminació, l’amnistia de les persones “represaliades en la seva lluita pels drets nacionals, socials, i col·lectius dels pobles”, la independència dels pobles i l’abolició de la monarquia, entre d’altres.

Botran va fer una crítica a la resposta dels partits a la sentència del Tribunal Suprem, a diferència de la que està donant el poble, que va qualificar d’“enorme i molt digna”. Preguntats insistentment sobre si condemnaven la violència, van assegurar que l’única violència que havien vist era la dels cossos policials, que van actuar “amb descontrol” i, en el cas del Mossos, amb “un comportament menyspreable”, segons Botran. Per això defensen una investigació i que es depurin responsabilitats. Vehí va lamentar que Pedro Sánchez es dediqui a fomentar “muntatges policials” i “treure el fantasma del terrorisme” quan la societat catalana només vol “poder votar el seu futur polític”.

LA FRASE

Fins que a Catalunya no hi hagi una solució democràtica, l’Estat espanyol serà ingovernable
Mireia Vehí
CANDIDATA DE LA CUP El 10-N AL CONGRÉS PER BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona