Política

Tensió a la UPF en l’inici de la vaga a les universitats

Prop de 150 estudiants bloquegen els tres campus, cosa que causa enfrontaments amb alumnes que volien fer classe

S’aixeca el bloqueig al final del dia, un cop el rector permet l’avaluació única

El primer dia de vaga indefinida convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a les universitats va tenir un seguiment desigual, i va ser a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on es va seguir amb més intensitat. I el motiu en va ser doble. D’una banda, prop de 150 estudiants van bloquejar els accessos a les aules dels campus de Ciutadella, Mar i Poblenou, i es van viure escenes d’enfrontaments verbals amb alumnes que volien assistir a classe. D’una altra, el tancament d’aquests alumnes, que van passar la nit anterior als centres, va servir per pressionar el rectorat per a l’aplicació de l’avaluació única. El rector va prometre ahir, hores després que es bloquegés la universitat, un model d’avaluació flexible.

La UPF es caracteritza per aplicar un model docent que insisteix en les classes presencials i l’avaluació continuada, difícilment compatible amb el seguiment intensiu de les mobilitzacions en contra de la sentència del Suprem i la repressió policial. En el manifest de crida a la vaga indefinida, el SEPC recorda que els universitaris van exigir l’avaluació única i l’anul·lació de les activitats per “garantir la màxima resposta a la sentència del procés”. S’han aconseguit algunes victòries, diu el sindicat, ja que la majoria d’universitats, en major o menor grau, s’havien compromès amb una alternativa a l’avaluació continuada. No ho han fet la Rovira i Virgili ni la Universitat de Lleida perquè cap alumne ho ha demanat, segons fonts d’aquestes universitats. I el claustre de la UPF va votar dijous passat en contra de l’avaluació única tal com reclamava un manifest d’estudiants.

Ahir al migdia, el rector de la UPF, Jaume Casals, va assegurar, després de lamentar que el bloqueig va suposar una actitud “injustificable” d’un grup molt minoritari, que la universitat oferira l’avaluació única a qui ho desitgi. “Qui ho demani podrà ser avaluat en una sola convocatòria sense problema”, va assegurar. Casals va assenyalar que els estudiants en vaga “demanen “facilitats per fer els exàmens parcials durant l’assignatura per no jugar-s’ho tot el dia de la recuperació”, i va assegurar que es donarà resposta amb una proposta “encara més favorable del que demanen”.

La proposta favorable es va concretar a la tarda amb l’anunci de la UPF de permetre examen en avaluació única al desembre i d’anar a la recuperació al gener a qui ho desitgi, cosa que va motivar que els alumnes aixequessin la tancada als tres campus.

En la majoria d’universitats la vaga va ser imperceptible. A l’Escola d’Enginyers de Manresa, que depèn de la UPC, un grup d’alumnes es va tancar al centre i a la UAB un altre grup va tallar una estona l’AP-7. Avui i demà el SEPC i el Sindicat d’Estudiants han convocat vaga als instituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona