Política

El 48,2% de ciutadans de la resta de l’Estat acceptaria el resultat d’un referèndum legal i acordat a Catalunya

Segons un sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió, el 42,4% dels catalans aposten per una política de diàleg i negociació sense límits

L’enquesta s’ha realitzat a partir d’una mostra a 3.600 persones de tot l’Estat feta entre el 9 de setembre i 17 d’octubre

El 57,3% de ciutadans de la resta de l’Estat rebutja un referèndum a Catalunya però un 48,2% n’acceptaria el resultat en cas que fos legal i acordat, segons el CEO. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha elaborat la primera enquesta sobre la percepció del debat territorial a Espanya al conjunt de l’Estat. Segons indica a Catalunya les institucions més ben valorades són les universitats amb un 6,56, els Mossos d’Esquadra amb un 5,96 i els ajuntaments amb un 5,72. En canvi, a la resta de l’Estat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil són les institucions més ben valorades amb un 7,09, seguides de les universitats amb un 6,78 i l’exèrcit amb un 6,67. Els enquestats fora de Catalunya suspenen la monarquia amb un 4,58, mentre que al país la nota baixa fins el 2,21.

El suport d’un referèndum a Catalunya suma el 70,8% dels enquestats catalans favorables i un 21,6% en contra. Al conjunt de l’Estat, un 57,3% en són contraris i un 29,8% favorables. De la possibilitat que es fes un referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya a tot l’Estat, el 53,1% dels enquestats catalans en son contraris. A la resta de l’Estat, el 46,3% el voldrien i el 39,8% no.

L’enquesta, presentada aquest matí en roda de premsa per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, ha estat realitzada a partir d’una mostra de 3.600 persones de tot Espanya, entre els dies 9 de setembre i 17 d’octubre, és a dir, majoritàriament les setmanes immediatament anteriors a conèixer-se la sentència condemnatòria contra els líders independentistes dictada pel Tribunal Suprem.

Pel que fa al diàleg entre Catalunya i la resta de l’Estat, els enquestats catalans creuen que s’ha de produir una política de diàleg i negociació sense límits en un 42,4%, un 38,1% creu que el diàleg s’ha d’emmarcar dins la Constitució, un 11,2% que s’ha d’impulsar una política unilateral per part del Govern i un 4,2% mà dura per part del govern espanyol. A la resta de l’Estat, el 48,4% consideren que hi ha d’haver diàleg dins la Constitució, un 26,9% mà dura per part de l’executiu espanyol i un 17,2% un diàleg i negociació sense límits. Per la major part dels catalans, un 75%, la solució al conflicte català ha de ser política. Un argument que a la resta de l’Estat també sostenen amb un 45,2%. Els enquestats que consideren que ha de ser judicial a Catalunya representen el 8,1% i a la resta de l’Estat un 27%.

Es farà arribar a la vicepresidenta del govern espanyol

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha indicat que l’enquesta es farà arribar a la vicepresidenta del govern espanyol així com a diferents ambaixades i organismes internacionals. Budó ha emplaçat la classe política a prendre nota de l’”alta insatisfacció” amb el funcionament de la democràcia espanyola i de l’aposta pel diàleg. Ha defensat que només es pot solucionar el conflicte català des del diàleg i la negociació. Per tot plegat, ha emplaçat el govern en funcions de Pedro Sánchez a estar a “l’altura democràtica” per resoldre el conflicte “des de la política”.

Simpaties i antipaties entre ciutadans

L’enquesta del CEO també ha preguntat pel grau de simpatia i antipatia cap als habitants de les diferents comunitats autònomes. Pels catalans, els més ben puntuats amb un 8 són els propis catalans, amb un 7,49 els bascos, un 7,08 els navarresos i un 7,23 amb els ciutadans de les Illes Balears. Per contra, els que s’han puntuat pitjor, són els ceutins amb un 6,14, els melillencs amb un 6,18 i els madrilenys amb un 6,26.

A la resta de l’Estat, els més ben puntuats són els andalusos amb un 7,61, els asturians amb un 7,49 i els gallecs amb un 7,38. Els més mal parats són els catalans, amb un 5,63. A més distància hi ha els ceutins amb un 6,32 i els mellilencs amb un 6,39.

D’altra banda, l’empresonament dels polítics per l’1-O mostra un contrast important entre els enquestats catalans i els de la resta de l’Estat. El 75,2% dels catalans creu que no és just i un 16,4%, que sí que ho és. A la resta de l’Estat, un 60,1% creu que sí que és just i un 26,3% que no ho és.

A més, l’enquesta de “Percepció sobre el debat territorial a Espanya. 2019” manifesta que la major part dels enquestats, un 80,2%, creuen que el govern espanyol afavoreix unes autonomies més que a unes altres. Els enquestats catalans sostenen que el govern espanyol afavoreix més a Madrid amb un 52,6%, Andalusia amb un 50,4% i Extremadura amb un 24,3%. A la resta de l’Estat la percepció canvia i el 64,7% dels enquestats

creu que s’afavoreix més a Catalunya, seguida del País Basc amb un 43,6% i un 39,3% a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona