Política

PSOE i ERC es reuniran dijous al Congrés

El portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, supedita el vot d’Esquerra a l’existència abans de la investidura d’un “compromís i un calendari” per negociar “entre governs”

Els equips negociadors del PSOE i ERC es reuniran el proper dijous al Congrés. Serà la primera trobada de les dues formacions després de l’aval de la militància dels republicans a abordar amb els socialistes la creació d’una taula de negociació sobre Catalunya. Fonts socialistes han confirmat que dijous es reuniran a partir de les cinc de la tarda. L’equip negociador el formaran la portaveu parlamentària, Adrina Lastra, el secretaria d’Organització del PSC, Salvador Illa, i previsiblement el ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos. El d’ERC estarà integrat pel seu portaveu, Gabriel Rufián, la secretària general del partit, Marta Vilalta i el president del consell nacional dels republicans, Josep Maria Jové.

“Compromís i calendari”

Rufián ha supeditat aquest dimarts qualsevol moviment dels republicans cap a l’abstenció a la investidura de Pedro Sánchez a l’existència d’un “compromís i un calendari” previ a la investidura per a la negociació “entre governs”. Aquest “compromís i calendari”, ha deixat clar, hauria d’establir-se en les reunions entre ERC i el PSOE “abans” de la investidura de Sánchez, i si prospera hauria de donar lloc a una segona fase de negociacions que ja serien “entre governs” un cop constituït l’executiu espanyol. Rufián també ha emplaçat Sánchez a reconèixer el president de la Generalitat, Quim Torra, com a interlocutor en les futures negociacions: “No reconèixer el president de la Generalitat perquè no et cau bé és una irresponsabilitat”.

Ara mateix, ha recordat Rufián, ERC està “en un ‘no’ a Sánchez” i perquè aquest ‘no’ evolucioni cap a l’abstenció caldrà que els contactes entre els dos partits permetin concretar aquesta agenda de negociacions entre governs.

De fet, Rufián es reunirà aquest dijous a la tarda amb la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, per fer passos en aquesta direcció. “Estem en una primera fase de negociació entre equips on intentarem assumir un calendari de mesa de diàleg per negociar entre governs la resolució del conflicte polític”, ha dit.

Aquesta primera fase –ha reiterat- és “pre investidura” entre ERC i el PSOE i caldrà concretar-hi l’agenda de negociacions “entre governs” que tindria lloc un cop passada la investidura. És a dir, que “sense calendari ni compromís aquesta segona fase no podrà ser”.

El portaveu d’ERC ha fet aquestes manifestacions des del Congrés acompanyat del seu grup parlamentari, que aquest dimarts recull les credencials al Congrés. Ha promès “fermesa, unitat i determinació” a l’hora de treballar per “dignificar la vida de la gent”.

Malgrat l’oferiment, Rufián ha insistit en les dificultats del diàleg després de la sentència als líders independentistes i a una campanya on el líder del PSOE s’ha dedicat –ha dit- a “insultar i criminalitzar” l’escola pública catalana, els mitjans públics catalans i els votants de l’1-O.

També s’ha mostrat “sorprès” pel fet que el PSOE vegi com a propostes de màxims les condicions establertes pel vicepresident del Govern i coordinador general d’ERC, Pere Aragonès, quan la posició dels republicans s’ha repetit “per activa i per passiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona