Política

La ‘revenja’ feta llicència

La Guàrdia Civil rebutja renovar el permís d’armes a l’amo del restaurant de Calella que l’1-O va anunciar en un cartell que no servia les forces policials estatals

Mantenen que no és “idoni”, tot i que la denúncia per delicte d’odi es va arxivar

En Josep Romaguera és el propietari del restaurant El Galliner de Calella, que es va fer famós l’1-O per escriure en el cartell on anuncia el menú: “No servim les forces d’odre públic no autonòmiques i tampoc volem els seus serveis. Gràcies.” “Va ser una reacció ràpida, sense pensar, després de veure com els policies atonyinaven ciutadans que només volien exercir el seu dret a vot”, recorda ara. Algú va penjar la imatge a internet i aviat es va fer viral, igual que les reaccions a favor i en contra del missatge. Romaguera va retirar poques hores després el cartell, però ja era tard per patir les conseqüències del que ell ha defensat sempre com un acte de llibertat d’expressió. Diferents mitjans es van fer ressò de la notícia i van començar a arribar-li nombrosos comentaris amb insults i amenaces, fins i tot de mort, a través del telèfon i de diferents plataformes digitals que van atacar el negoci amb centenars de comentaris desfavorables. La situació va obligar el propietari a interposar una denúncia als Mossos el dia 3 d’octubre. Poques setmanes després, i en plena campanya de difamació i insults, la majoria anònims, la Guàrdia Civil el va citar a declarar com a investigat per un presumpte delicte “contra els drets fonamentals i llibertats públiques garantides per la Constitució”. El cas va arribar als jutjats d’Arenys de Mar i de l’acusació inicial per delicte d’odi el fiscal va passar a la de denegació de prestació de serveis. La causa va quedar finalment arxivada provisionalment el mes de maig del 2018 perquè el jutge no va trobar indicis de delicte.

La notícia, que hauria d’haver estat el punt final del malson del restaurador, no havia fet res més que començar. “Fa 40 anys que em dedico a la caça i disposo dels permisos corresponents sense que mai hagi tingut cap problema. Quan em van denunciar estava en ple procés de renovació del permís, com toca cada cinc anys”, explica Romaguera. Els permisos d’ús i tinença d’armes a Catalunya depenen de la Guàrdia Civil, que n’ha de certificar les llicències. “Vaig presentar tota la documentació sol·licitada per obtenir els permisos d’armes tipus D i E i me’ls van denegar perquè estava sent investigat pel suposat delicte d’odi”, assenyala el propietari del restaurant El Galliner. En aquella primera resolució ja es deixava clar que tenia “una conducta desfavorable directament relacionada amb la falta d’idoneïtat per a la tinença i ús d’armes, en observar-se una suposada conducta antisocial”.

Posició inamovible

Un cop el jutge va arxivar el cas, Josep Romaguera va interposar un primer recurs contra la denegació del permís d’armes “entenent que havia desaparegut el motiu pel qual me’l denegaven i que no hi hauria més problemes”. Greu error. En la resolució del recurs, la Guàrdia Civil sí que recollia l’arxivament provisional del cas, però precisava que en les declaracions de Josep Romaguera aquest havia reconegut que escriure el missatge en el cartell “havia estat fruit d’una enrabiada puntual”. L’escrit, però, anava més enllà i vinculava el cartell amb els fets ocorreguts l’1-O a Calella en què agents de la Guàrdia Civil hostatjats en un hotel es van enfrontar amb manifestants: “La repercussió mediàtica que va tenir aquest fet [el del cartell], entre d’altres que van passar en aquest municipi, podria haver afavorit altres accions de fustigació patides per les forces i cossos de seguretat.”

Finalment, es justificava la denegació dels permisos d’armes perquè consideraven el demandant algú amb “personalitat irreflexiva, pròpia d’algú que es deixa dur pels impulsos en un moment de tensió i eufòria”. A més, utilitzava com a argument les amenaces de mort que havia rebut Romaguera. “Venia a dir que si jo disposava d’armes i entrava algú al meu establiment esbrocant-me li podria disparar. Un disbarat darrere un altre!”, exposa. Després d’aquest recurs n’han vingut uns altres i el darrer ha estat la resposta del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que ha comprat el relat de la Guàrdia Civil punt per punt. “No han servit ni els informes favorables psicològics, ni la carta de la policia local dient que soc una persona normal, ni el fet de no tenir antecedents policials. M’han volgut castigar i ho han fet pel lloc que em fa més mal, una afició de tota la vida que em prohibeixen practicar”, es lamenta Josep Romaguera.

Suport i ànims
Josep Romaguera és molt conegut a Calella i assegura que ha rebut l’escalf de moltíssima gent arran dels fets de l’1-O, que el van afectar directament tant a ell i a la família com al negoci. Agraeix en especial el dels companys del grup de caçadors Colla Onze de Setembre de Bàscara, a l’Alt Empordà: “Que han estat de gran ajuda”, assenyala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.