Política

Comiat massiu a Soleimani als carrers de Teheran

Els Estats Units amenacen l’Iraq amb sancions si Bagdad els força a retirar les tropes d’aquest país

La Unió Europea insta la República Islàmica a tornar als compromisos nuclears del 2015

L’Iran va viure ahir una segona jornada de dol massiu per la mort del cap dels Guardians de la Revolució, Qasem Soleimani, divendres a l’Iraq en un atac nord-americà. L’homenatge al poderós cervell militar iranià es va traslladar a Teheran, on una gentada el va acompanyar i on el líder suprem del país, Ali Khamenei, no va poder reprimir les llàgrimes en el comiat a la Universitat de Teheran, una escena insòlita.

L’assassinat de Soleimani ha desfermat la tensió a la regió i les amenaces entre dos enemics declarats com l’Iran i els Estats Units. El president nord-americà, Donald Trump, va amenaçar ahir amb una “gran represàlia” si Teheran gosa atacar interessos nord-americans a la regió. L’Iran no revela, de moment, com respondrà a l’“acte de guerra” en el terreny militar, però diumenge ja va prendre una decisió inquietant: retirar totes les restriccions en matèria atòmica que restaven en virtut de l’acord nuclear multilateral de l’any 2015.

“L’Iran no tindrà mai l’arma nuclear”, assegurava en una piulada a Twitter, en lletres majúscules, Trump, com a resposta als plans atòmics de Teheran, que han fet que es dispari la preocupació internacional. El president nord-americà ha amenaçat, fins i tot, d’atacar llocs culturals del país persa.

L’atac de divendres en territori iraquià ha encès la tensió no només a l’Iran, sinó al veí Iraq, on diumenge el Parlament va aprovar demanar al govern la retirada dels 5.200 soldats nord-americans que hi ha al país. El gest, bàsicament simbòlic, ha enfurismat el cap de la Casa Blanca, que ha advertit Bagdad que una retirada forçada de les tropes nord-americanes podria implicar sancions a l’Iraq.

També ha intervingut en el conflicte el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que ahir va advertir l’Iran que eviti “actes de violència i provocacions”. Stoltenberg feia aquestes declaracions en sortir d’una reunió d’emergència de l’Aliança Atlàntica per tractar la nova crisi al Pròxim Orient. “En la trobada, els aliats han fet una crida a la contenció i a la desescalada. A ningú li interessa un nou conflicte”, va resumir el cap de l’OTAN.

Les alarmes també s’han encès a la Unió Europea, que divendres té previst abordar la crisi en una reunió dels ministres d’Afers Estrangers. La UE va insistir a demanar a l’Iran que torni al consens nuclear de l’acord del 2015, del qual els europeus no s’han retirat com va fer el govern Trump. De fet, Teheran ha deixat un camí obert al compliment de les seves obligacions nuclears no retirant-se formalment de l’acord. El govern, a més, s’ha compromès a cooperar amb l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA).

LA XIFRA

5.200
soldats
nord-americans hi ha desplegats a l’Iraq. El Parlament d’aquest país n’ha demanat la retirada.

Avís de la Unesco als EUA

La directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, va recordar ahir al president dels Estats Units, Donald Trump, que el seu país s’ha compromès en múltiples convenis internacionals a respectar el patrimoni cultural en cas de conflicte. L’advertiment de la responsable de l’agència de l’ONU per a l’Educació, la Ciència i la Cultura arriba després que Trump amenacés dissabte d’atacar 52 llocs iranians, alguns dels quals representatius de la cultura d’aquest país, si Teheran pren represàlies per la mort del comandant Qasem Soleimani en un atac dels EUA.

Azoulay es va reunir ahir amb l’ambaixador iranià davant la Unesco, Ahmad Jalali, per abordar la situació al Pròxim Orient i les amenaces sobre el patrimoni, segons un comunicat de l’organització. Va recordar que tant els EUA com l’Iran han subscrit les convencions del 1954 per a la protecció de béns culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona