Política

Diversos eurodiputats insten la CE a actuar contra l’Estat per desobeir el TJUE

Alerten que amb la decisió del Suprem de vetar a Junqueras la seva condició d’eurodiputat Espanya es comporta com una “autarquia judicial”

Per contra, parlamentaris del PP, Cs i Vox aplaudeixen la decisió del TS

Diversos eurodiputats han reclamat aquest dijous que el Parlament Europeu actuï contra Espanya per fer-la “atacar” les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE). I és que el Tribunal Suprem (TS) espanyol ha resolt no permetre al líder d’ERC, Oriol Junqueras, sortir de la presó per exercir com a eurodiputat malgrat la decisió del TJUE que li reconeix aquesta condició. El TS considera que la immunitat de Junqueras com a eurodiputat no el blinda contra la seva sentència i descarta enviar un suplicatori a la cambra europea.

L’eurodiputada republicana Diana Riba ha denunciat en un missatge a les xarxes socials que amb la negativa del Suprem a reconèixer la decisió del tribunal de Luxemburg, “la justícia espanyola desobeeix el TJUE”. “És un pas més cap a l’autarquia judicial”, ha alertat. “Al final qui quedarà inhabilitat per formar part de la Unió Europea serà l’Estat espanyol”, ha augurat. “Ridícul i esperpent”, ha lamentat .

El vicepresident dels Verds/ALE Ernest Urtasun ha qualificat de “greu error” la decisió del TS. Segons ell, “si la sentencia sobre Junqueras va ser dictada mentre gaudia d’immunitat tal com va assenyalar el TJUE, el Suprem hauria de demanar el suplicatori i deixar-lo exercir el mandat en llibertat” .

El francès José Bové s’ha mostrat “sorprès i preocupat” per la decisió del Suprem de no alliberar Junqueras. Segons ell, es tracta d’“un atac seriós a la democràcia”. “El Parlament Europeu ha d’iniciar un procediment contra l’Estat espanyol com ha fet, amb raó, contra Hongria”, ha afirmat en un missatge a les xarxes socials .

Aplicar l’article 7

L’europarlamentària del BNG Ana Miranda ha titllat d’“escàndol europeu” una decisió amb la qual –a judici seu– “el TS vulnera els drets dels electors i de la candidatura d’Ara Repúbliques amb absoluta infàmia i imparcialitat, obviant la jurisprudència” de la justícia europa. Miranda veu com un “despropòsit” que Espanya actuï com una “autarquia judicial que no acata les sentències” del TJUE del qual forma part. És per això que l’eurodiputada gallega ha reclamat “aplicar l’article 7” del tractat de Lisboa, que preveu sancionar aquells estats que violin valors bàsics de la Unió Europea com els drets humans o l’imperi de la llei. Aquesta mesura pot suposar la pèrdua del dret de vot al Consell Europeu.

Per l’eurodiputat socialista eslovè Milan Brglez, amb la decisió avui del Suprem espanyol el cas “Junqueras contra Espanya ha esdevingut inevitablement el cas Parlament Europeu contra la justícia espanyola”.

L’eurodiputada francesa Michele Rivasi, ha assegurat en una entrevista amb l’agència ACN publicada abans que es conegués la decisió del Suprem espanyol que la sentència del TJUE obliga les autoritats espanyoles a alliberar Junqueras perquè pugui assumir el mandat. Segons ella, en cas contrari Espanya estaria vulnerant “la llei la jurisdicció europea”. En aquest sentit, Rivasi considera que els eurodiputats haurien de denunciar aquesta situació davant la Comissió Europea (CE) i reivindicar que “es respecti la jurisdicció europea”. “Si el jutge espanyol es nega a treure’l [Junqueras] de la presó, voldrà dir que no hi ha respecte per la jerarquia judicial europea”, ha avisat.

Si la CE creu que un estat membre ha incomplert la legislació europea pot iniciar procediments d’infracció. Es tracta d’un procés administratiu que pot acabar als tribunals en última instància.

La dreta, amb el Suprem

Per contra, els eurodiputats de la dreta espanyola han aplaudit la decisió del TS. Cs, PP i Vox havien demanat a l’Eurocambra que no reconegués Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, com a membres de ple dret del PE, si bé els dos últims ja tenen les seves credencials.

La popular Dolors Montserrat ha afirmat que “es fa justícia”: “Junqueras no serà eurodiputat i continuarà a la presó”. “Els que van donar un cop a la democràcia no en sortiran airosos”, ha sentenciat .

L’eurodiputat de Cs Luis Garicano ha celebrat que el Parlament Europeu “no serà un refugi de crimunals”. Garicano, que afegeix que “immunitat no és impunitat”, ha vaticinat que “en uns mesos votarem el suplicatori del Suprem per jutjar Puigdemont i Comín i el jutge belga executarà l’euroordre”. “Trigarà una mica més, però ningú està per damunt de la llei”, ha reblat. A més, l’eurodiputat taronja insinua que “la pressa” per la investidura tenia a veure amb la decisió que el Suprem ha pres avui.

L’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha anat més enllà i ha demanat al president del PE, David Sassoli, que demani “perdó expressament a les autoritats espanyoles i a la resta de diputats nacionals per pretendre usurpar la competència de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem”. “La sobirania d’Espanya no és negociable”, adverteix .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona