Política

Lesmes i Marchena comuniquen a Sassoli que Junqueras no pot ser eurodiputat

El Suprem diu al Parlament Europeu que en el futur aplicarà la sentència del TJUE sobre la immunitat dels electes

Argumenta que la condemna de presó contra Junqueras el fa “ inelegible”

El president del Tribunal Suprem (TS) espanyol, Carlos Lesmes, ha comunicat aquest dijous per carta al president del Parlament Europeu (PE), David Maria Sassoli, que el president d’ERC, Oriol Junqueras, ja no és eurodiputat per haver estar condemnat en ferm a una pena de 13 anys de presó.

Lesmes trasllada a Sassoli les dues interlocutòries de la sala penal de l’alt tribunal on es denega la llibertat de Junqueras i la seva condició d’eurodiputat. El president del Suprem adjunta una carta del president de la Sala Penal, Manuel Marchena, en la qual s’argumenta la decisió d’impedir a Junqueras exercir com a diputat.

Amb aquest tràmit, Marchena explica que dóna compliment a l’article del reglament de Parlament Europeu que indica que el president ha d’informar a la cambra de la finalitat del mandat d’un eurodiputat quan li ho notifiquin les autoritats competents dels Estats membres.

En el seu escrit de dues pàgines, Marchena justifica que el tribunal ha actuat amb “subjecció al principi de cooperació lleial” consagrat en el Tractat de la Unió Europea (UE) i “inspirat” per la “nova doctrina proclamada” pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Aquesta doctrina, diu Marchena, “serà determinant també en totes les controvèrsies que puguin suscitar-se en el futur a l’hora de delimitar l’extensió de la prerrogativa funcional associada a la condició d’europarlamentari”.

Marchena reconeix la “immunitat de desplaçament” de Junqueras, però afirma que aquesta immunitat reconeguda pel TJUE “no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència que havia de posar fi al procés penal”. “Quan va ser proclamat electe havia conclòs la vista oral, s’havien practicat totes les proves i havien formulat els seus al·legats finals les acusacions i les defenses”, argumenta.

Segons ell, la condemna de 13 anys de presó contra Junqueras el fa “incórrer en una causa d’inelegibilitat conforme al dret nacional”, d’acord amb la llei electoral, cosa que “determina una causa sobrevinguda d’incompatibilitat”. “Aquesta circumstància comportaria l’anul·lació del mandat” d’eurodiputat, conclou Marchena. El magistrat cita l’acta que va instaurar les eleccions europees i recorda que la Junta Electoral Central (JEC) també ho ha indicat així.

Per tot plegat, Marchena diu a Sassoli que s’acorda fer efectiva tota la pena contra Junqueras, inclosa la d’inhabilitació, que s’havia deixat en supsens des del 14 d’octubre a l’espera de la sentència del TJUE, que va arribar el 19 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia