Política

Sassoli cedeix ara davant el Suprem i nega a Junqueras l’escó d’eurodiputat

Junqueras recorrerà a Luxemburg contra el nou vet de l’eurocambra

El socialista italià defensa que “està obligat” a adoptar la decisió de les autoritats espanyoles

L’eurocambra assumeix la interpretació del Tribunal Suprem sobre el mandat d’eurodiputat d’Oriol Junqueras i el veta definitivament. A última hora de la tarda, i malgrat que el seu gabinet havia assegurat que no es pronunciaria fins dilluns, el president de la institució va emetre un comunicat en què acceptava que el líder d’ERC havia deixat de ser eurodiputat el 3 de gener, ja que l’alt tribunal espanyol va ratificar la decisió de la JEC d’aquell dia.

“El Parlament Europeu està obligat a prendre nota sense dilatació de les decisions que tinguin caràcter definitiu de les autoritats judicials competents dels estats membres”, va defensar el socialista italià, deixant clar que no pensa rebatre la judicatura espanyola. Així, Sassoli comunicarà oficialment dilluns en l’obertura del ple que el mandat de Junqueras va començar el 2 de juliol del 2019, però que va “expirar” a principis de gener d’aquest any.

Substitut

És a dir, que per Sassoli els últims sis mesos Junqueras ha estat eurodiputat, encara que no hagi pogut exercir, i no podrà tanmateix assumir el seu mandat perquè ara ja ha estat condemnat. Per tant, es fa seva la interpretació que fa el Suprem de la sentència del TJUE. Per això, l’italià demanarà a l’Estat espanyol que “notifiqui amb celeritat” el “nom del seu substitut”. L’exeurodiputat Jordi Solé és el següent de la llista.

La decisió de Sassoli planteja el dubte de per què a principis d’aquesta setmana considerava que la sentència del TJUE permetia a Junqueras començar els tràmits per ser eurodiputat i que fins i tot li obrís un perfil propi al web institucional. Així, en la seva interpretació inicial no consideraven que el vet de la JEC fos rellevant i tampoc es van esperar a saber el criteri del Suprem abans de donar llum verd als tràmits parlamentaris del republicà.

Tornar a Luxemburg

Junqueras no es dona per vençut i pensa tornar a Luxemburg per guanyar el cas. La seva defensa va anunciar ahir que recorrerà contra el cop de porta de Sassoli amb una demanda contra el Parlament Europeu davant el Tribunal General de la UE, instància inferior al TJUE i a la qual es presenten les queixes sobre accions de les institucions europees.

És el mateix tipus de recurs que ja tenen interposats Carles Puigdemont i Toni Comín als tribunals europeus des de fa mig any i que encara Luxemburg no ha resolt ni hi ha data per fer-ho. Paradoxalment, seran ells dos i no el líder d’ERC els que es beneficiïn de la sentència europea pel cas de Junqueras estrenant-se com a eurodiputats dilluns que ve a Estrasburg.

Brussel·les observa

Mentrestant, Brussel·les es mirava al matí amb lupa el vet del Tribunal Suprem al mandat d’eurodiputat d’Oriol Junqueras. La Comissió Europea va anunciar ahir que està “estudiant” la situació legal, però no sense insistir en diverses ocasions que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que reconeixia la immunitat del líder d’ERC és “vinculant” per a l’Estat espanyol. En concret, l’executiu europeu va alertar que quan Luxemburg respon a una pregunta prejudicial els jutges estatals l’han “d’interpretar correctament” i “aplicar-la a la pràctica”. Un recordatori significatiu tenint en compte les crítiques que acusen el Suprem d’ignorar el TJUE.

Des de Brussel·les reconeixen que la sentència europea ha generat “qüestions legals complexes i noves”, però deixaven en mans del Parlament Europeu determinar la posició. Per tant, si no hi ha sorpreses, l’executiu europeu enterrarà el polèmic cas un cop més.

A Junqueras només li quedarà confiar que Luxemburg comparteixi la seva interpretació del règim d’immunitat i digui que l’havien de deixar ocupar el càrrec per reparar el dany causat i/o vegi nul·la la condemna del procés dictada sense aixecar la protecció parlamentària. Així, l’afer torna al terreny judicial europeu on es jugarà una partida més en la batalla de l’independentisme als tribunals internacionals contra l’Estat espanyol.

LA DATA

13.01.20
Dilluns reobre les sessions el Parlament Europeu. Hi seran Puigdemont i Comín, però no Junqueras.

LES FRASES

Quan es respon a una pregunta prejudicial, s’ha d’aplicar
Comissió Europea
El Parlament està obligat a prendre nota de les decisions de les autoritats judicials dels estats membres
David Sassoli
President del Parlament europeu
03.01.20
La Junta Electoral Central va deixar sense escó Junqueras mitjançant una resolució.

Els Verds, Puigdemont i Comín

El grup dels Verds/ALE començarà a discutir la setmana que ve si admet els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont i Toni Comín. Tots dos van demanar fa mig any l’entrada a la coalició parlamentària verda, però ara que ocuparan el seu escó dilluns que ve ho hauran d’estudiar. Tanmateix, des de la direcció del grup no veuen clar que hi hagi una decisió aquella mateixa setmana.

Fonts de la cúpula directiva asseguren que han de valorar els avantatges i inconvenients d’acceptar els dos eurodiputats de Junts i avancen que el debat “comportarà temps”. ERC ja va donar el vistiplau a la seva entrada al subgrup de l’Aliança Lliure Europea, però els socis ecologistes també han de dir-hi la seva sobre l’admissió en la cinquena família política de l’eurocambra, on també s’integra l’eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona