Política

El president del Parlament Europeu defensa la seva gestió del cas Junqueras

David Sassoli diu que ha respectat la jurisprudència europea “al peu de la lletra”

Reconeix la “complexitat” de la situació del republicà

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, defensa la seva gestió del cas d’Oriol Junqueras i els dos eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Quan li van preguntar ahir per la retirada de la condició d’eurodiputat al líder d’ERC seguint el criteri del Tribunal Suprem, l’italià va reivindicar que ha respectat la jurisprudència europea “al peu de la lletra” i que ha “respectat” totes les decisions judicials.

En una roda de premsa a Estrasburg, Sassoli va argumentar, alineat amb les autoritats espanyoles, que el republicà va ser condemnat amb una “sentència ferma que té valor i s’ha de respectar”. És a dir, fa seva la interpretació que la immunitat dels eurodiputats de l’Estat no els protegeix en el moment de la condemna. Aquesta va ser la justificació del Suprem per dir que Junqueras va deixar de ser eurodiputat amb la inhabilitació de la Junta Electoral Central del 3 de gener.

“És un procés iniciat abans de les eleccions, quan no tenia immunitat”, hi va afegir. Per contra, Sassoli veu diferents els casos de Puigdemont i Comín, perquè encara no han estat jutjats i en el seu cas la immunitat sí que els empara.

Admet dificultats

Davant la incomprensió d’alguns sectors, sobretot de l’esquerra europea, pel vet a Junqueras, la presidència de la cambra s’escuda en el caràcter complex del dossier legal. L’italià va admetre que la pèrdua d’escó de Junqueras és “molt complicada” i que l’estudi del cas no ha estat gens fàcil. “Cal tenir en compte la complexitat dels ordenaments jurídics, però això no els resta valor democràtic”, va dir reconeixent la complexitat de les diferències legals entre estats.

El que sí que veu clar Sassoli és que la seva decisió no genera cap precedent “perillós” a la Unió Europea que puguin seguir països com Hongria i Polònia a l’hora de perseguir la dissidència política. “L’Estat espanyol és un estat de dret. Els seus òrgans no només són legítims, sinó democràtics; no comparteixo aquesta observació”, va sentenciar.

Respecta el recurs

Amb tot, el president de l’eurocambra respecta la decisió de Junqueras de demandar-lo davant del Tribunal General de la Unió Europea, instància inferior al Tribunal de Justícia de la UE. El republicà haurà de presentar aquest recurs en els pròxims dies a Luxemburg, on s’anticipa una nova batalla judicial dura. Allà els ultres de Vox també es volen querellar contra Sassoli per haver admès Puigdemont i Comín. Per tant, de moment la qüestió catalana a Europa no surt de l’àmbit judicial, sinó que hi torna amb força.

Reforma electoral

Confrontat per les incoherències i problemes que ha generat la llei electoral europea, Sassoli va insistir que caldria plantejar-ne una reforma. Així, va apostar per incloure aquest tema en la conferència sobre el futur d’Europa, una sèrie de debats de format encara imprecís en què s’ha de tractar amb la ciutadania europea els canvis que hauria d’impulsar el bloc. D’aquesta manera, Sassoli augura una discussió llarga i sense garanties de resultats concrets al voltant d’un marc electoral més homogeni per triar els membres del Parlament Europeu.

LES FRASES

És un procés iniciat abans de les eleccions, quan Junqueras no tenia immunitat
Cal tenir en compte la complexitat dels ordenaments jurídics, però això no els resta valor democràtic
L’Estat espanyol és un estat de dret; els seus òrgans no només són legítims, sinó democràtics
David Sassoli
President del Parlament Europeu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona