Política

Sánchez proposa reunir-se amb Torra la primer setmana de febrer a Barcelona

El president del govern espanyol es desplaçarà a les seus dels governs autonòmics per abordar amb els seus presidents els problemes dels ciutadans

El líder socialista afirma que “la solució a la crisi política a Catalunya” vindrà de la mà d’un diàleg “entre catalans” al Parlament i també entre els dos executius

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que proposarà al de la Generalitat, Quim Torra, reunir-se amb ell a Barcelona la primera setmana de febrer.

En una entrevista amb Televisió Espanyola i Radio Nacional d’Espanya, la primera després de ser investit i de formar l’executiu de coalició, Sánchez ha avançat que proposarà reunir-se amb Torra “la primera setmana de febrer” a Barcelona” .

D’aquesta manera, la taula de diàleg acordada amb ERC no es posarà en marxa en el termini de 15 dies des de la formació de govern espanyol que havien fixat en l’acord per a la investidura. Sánchez ho ha atribuït al fet que Torra hagi demanat una reunió entre presidents prèvia a la trobada de la mesa de diàleg.

En relació amb la mesa de negociació entre els governs català i espanyol, Sánchez ha defensat la necessitat d’activar una “comissió bilateral” per “resoldre aquesta crisi política”. El líder socialista ha remarcat que aquest espai de trobada ha de funcionar “complementàriament i en paral·lel a la taula de partits” del Parlament. I és que, segons ell, “la solució a la crisi política a Catalunya vindrà de la mà d’un diàleg entre catalans al Parlament i de la mà també del diàleg entre els dos governs”.

El primer ministre espanyol ha recordat que l’acord amb ERC preveu que es faci una consulta a la ciutadania catalana sobre l’acord que s’assoleixi a la mesa de diàleg. “I seria una molt bona notícia que arribéssim a un acord, perquè això suposaria que hem superat aquesta crisi política i que li donem una solució”, ha afirmat.

A la pregunta de si l’acord que surti de la mesa de diàleg podria incloure l’exercici de l’autodeterminació, Sánchez ha respost: “Un acord és una votació sobre un acord, no sobre una divisió o elements que ens puguin separar encara més”.

El líder socialista ha assegurat que “al govern de coalició progressista del PSOE i Unides Podem el que volem és resoldre aquesta crisi de cohesió que hi existeix a Catalunya”. “I per això demanarem responsabilitat, generositat i lleialtat a l’estat a totes les forces polítiques”, ha reblat.

Sánchez ha remarcat la seva “absoluta voluntat de diàleg” per abordar el conflicte “polític” a Catalunya però també el “diàleg territorial” amb la resta d’autonomies.

És per això que es vol trobar amb tots els presidents autonòmics per abordar amb ells els problemes que tenen als seus territoris i que “han de ser resolts amb la cooperació del govern d’Espanya”.

Sánchez ha destacat que a diferència de l’anterior ronda de trobades amb presidents, que es van fer a Madrid, “aquesta vegada seré jo qui vagi a les comunitats autònomes, a les seus oficials dels governs”. També ha dit que pretén reunir anualment la conferència de presidents autonòmics.

Pressupostos abans de l’estiu

Sánchez ha explicat que el seu objectiu és tenir els pressupostos generals de l’Estat aprovats abans que acabi l’estiu. El president del govern espanyol ha remarcat que són uns comptes “necessaris” i ha assegurat que per tirar-los endavant apel·larà al “suport de totes les forces parlamentàries”, més enllà dels partits que li han facilitat la investidura.

El cap de l’executiu espanyol ha avançat que el Consell de Ministres aprovarà demà dimarts una pujada del 2 % del salari dels funcionaris, una mesura que afectarà més de 2,5 milions de treballadors públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona