LLUÍS CARBÓ

ALCALDE DE MAÇANET DE CABRENYS (CIU)

«El problema principal que tenim és la conservació de les urbanitzacions del poble»

L'alcalde diu que la crisi dificulta el mandat i no es podrà fer la millora de l'entrada del poble. Aposta per la col·laboració dels pobles fronterers

–Quin balanç fa d'aquest mandat?
–«Vam començar com tothom amb molta il·lusió, però les circumstàncies han fet que haguem de retallar per on es pot.»
–Parla de crisi... Com els ha afectat?
–«Sí, bé és que la gent no respira com respirava. El nostre Ajuntament no depenia dels ingressos per construcció, però és evident que no hi ha l'alegria que hi havia abans.»
–Està fent el mandat complicat?
–«Segur. I això ha afectat projectes previstos però que amb la retallada de subvencions d'altres administracions els haurem de suprimir, perquè nosaltres sols no els podem assumir. Depenem molt del que pot aportar la Diputació i la Generalitat.»
–Quins són?
–«Els que ens feien més il·lusió i dels quals ja teníem els projectes fets són quatre. S'ha de millorar l'entrada del poble que ara és un perill i també estava prevista des del 2008 la depuradora. Els col·legis també s'han de millorar ja que no reuneixen les condicions que s'exigeixen ara, però des del 2007 que esperem la subvenció. A més, cal millorar les connexions per carreteres amb la Vajol i Sant Llorenç de la Muga.»
– Necessiten més ajuda com a poble petit?
– «Per descomptat que sí, ens sentim desprotegits, vull dir que l'administració deu fer el que pot però ara ha quedat més que mai en evidència que els ajuntaments petits necessitem ajuda.»
–I els que s'han fet?
–«Home, obres se n'han anat fent. Les principals són la nova captació d'aigua que ens assegurarà l'abastament i també una bassa per als regants dels horts del poble. També estem acabant les obres per portar el gas al poble i s'està fent una pista per a helicòpters.»
–L'última nevada els ha perjudicat molt?
–«Sí, ens ha ocasionat una despesa extra. Però el problema principal econòmicament és la conservació de les urbanitzacions. Es van construir fa 40 anys i els serveis ara estan en males condicions. Inicialment eren de segona residència, però cada cop més gent se n'hi va a viure, sobretot joves. Han estat molts anys abandonades i s'ha de fer alguna cosa.»
–Maçanet és poble fronterer. Quina relació hi ha amb el voltant?
–«Sí, Maçanet està rodejat per sis pobles francesos i ens hem preocupat de tenir-hi una bona relació i el que ens cal és millorar les comunicacions per carretera. Vam començar uns projectes de col·laboració amb Ceret que al final no s'han pogut dur a terme, però diversos pobles d'aquí al voltant hem muntat la fira interfronterera, que ha de ser un primer pas per deixar de ser un cul-de-sac i passar a ser un lloc de pas.»
–En què treballeu?
–«L'objectiu és treballar amb temes de senderisme, itineraris de bicicleta de muntanya i trobades com la fira. Els pobles d'aquí, tant d'aquest costat com de l'altre, tenim els mateixos problemes.»
– Es tornarà a presentar l'any que ve?
– «Ara fa set anys que sóc alcalde. Encara hem de prendre una decisió amb l'equip. Sabem que no podrem acabar el mandat com volíem. Però ser alcalde és molt maco. És una decisió que prens per donar servei al poble i si prens aquesta opció i tens un equip darrere que t'ajuda és una responsabilitat molt maca i l'orgull més gran.»
–L'únic camp de futbolgolf a l'Estat deu ser un atractiu...
–«Hem d'agrair a la iniciativa privada que ens aporta vida al poble, també els restaurants, els allotjaments turístics i el món de la caça. El que hem de fer és aprofitar al màxim els recursos perquè l'economia ha canviat. Abans hi havia molta gent que vivia de la mina de talc, la fàbrica de pipes, del sector agrícola i forestal i ara, no. La situació ha canviat radicalment. Hem de potenciar l'activitat turística i explotar el paisatge com a atractiu.»
– Les infraestructures (MAT, parcs eòlics...) estan a debat a la comarca. Què en pensa?
– «Home, amb la línia d'alta tensió penso que hem arribat a bon terme i esperem que hi acabi per a tothom. En els parcs eòlics, s'ha consensuat una zona a la comarca i penso que s'ha de ser una mica condescendent si algun poble de fora d'aquesta zona li interessa tenir molins. El que falta és una bona comunicació amb Roses i que Figueres i la Jonquera estiguin ben comunicades amb Girona, que ha de ser la nostra gran capital. Estem contents perquè ens han millorat molt la carretera de Maçanet, tot i que hi falten alguns detalls.»

k

Tota l'entrevista, a www.elpunt.catIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona