Política

Salvini fa espectacle amb el racisme en campanya

El ‘leghista’ truca en directe a un menor d’origen tunisià per l’intèrfon per preguntar-li si trafica amb drogues

La família del noi denunciarà els fets, que enceten una crisi diplomàtica entre Itàlia i Tunísia

“Bon vespre. Vostè trafica?”. Amb aquesta frase, envoltat de càmeres de televisió i emetent en directe a Facebook, Matteo Salvini va trucar a l’intèrfon d’un edifici de la perifèria de Bolonya en plena campanya per les regionals d’aquest cap de setmana. Mentre feia el recorregut pel barri, una senyora se li va acostar i li va dir que es rumorejava que “un tunisià” traficava amb drogues. Salvini hi va veure una oportunitat per criminalitzar els estrangers. “Segur que són tunisians, eh?”, és l’únic que va preguntar.

El líder de la Lliga, amb el seu seguici, va dirigir-se cap a l’edifici, fent públic el nom, el cognom i l’adreça del noi, que és un menor nascut a Itàlia de pares originaris de Tunísia. El noi no era a casa; va respondre el pare, que es va quedar astorat. Salvini va insistir tot trucant uns quants cops i repetint: “La seva família trafica o no?!”. Mentrestant, reia i deia a la premsa: “Com em diverteix fer aquestes coses!”.

Els fets van passar dimarts al vespre, i ahir tots els mitjans italians se’n van fer ressò amplificant la campanya salviniana que relaciona immigració amb delinqüència i, en molts casos, difonent la direcció, el nom i el cognom del menor acusat sense cap prova. L’acció del líder d’extrema dreta ha estat condemnada per totes les formacions excepte pels seus socis actuals –el partit de Silvio Berlusconi i els postfeixistes. Des del Partit Demòcrata han qualificat Salvini d’indecent i de ser “la vergonya d’un país civilitzat”. El president de la comissió antimàfia del Senat, Luca Morra, va recordar que aquest tipus de pràctiques les feien els esquadrons feixistes en temps de Mussolini i va dir que calia estar alerta perquè “Itàlia ja ha conegut períodes en què el furor racista va causar danys enormes”. D’altres han recordat la hipocresia i la doble moral del líder leghista, que ha estat fotografiat en actitud amistosa amb Luca Lucci, el cap dels ultres del Milan condemnat per tràfic de drogues.

L’ambaixador tunisià a Itàlia va dir que estava “consternat”, que considera els fets gravíssims i que es podria obrir una crisi diplomàtica. I el vicepresident del Parlament del país nord-africà va dir que Salvini és un irresponsable racista que fa temps que mina les relacions entre els dos països. Per la seva banda, el menor assenyalat, que ha desmentit les acusacions, ha fet saber que prepara accions legals contra el líder xenòfob. Salvini podria ser acusat, entre altres coses, de violació de la privacitat del noi –que, a sobre, és menor– i de difamació. L’enorme campanya mediàtica que ha obtingut amb l’acció, en canvi, li ha sortit gratis.

LA FRASE

Salvini és un racista i mina les relacions entre les poblacions d’Itàlia i Tunísia
Osama al-aghir
Vicepresident del Parlament tunisià

Di Maio deixa el lideratge de l’M5E

El Moviment 5 Estrelles (M5E) fa temps que està en crisi. En un any ha perdut la meitat dels consensos i una trentena de parlamentaris han abandonat el partit. Alguns s’han passat a la Lliga o al partit postfeixista Germans d’Itàlia; d’altres s’han quedat al grup mixt. Des que va trencar l’aliança amb la Lliga i va canviar el soci de govern pels demòcrates, la crisi d’identitat de l’M5E es va agreujar. Luigi di Maio, que va lloar la política econòmica de Mariano Rajoy i va iniciar la campanya de criminalització contra les ONG de rescat, representa la part del partit més contrària a l’acord amb el centreesquerra i més propera a la Lliga. Ahir va deixar el càrrec de “cap polític” de l’M5E, però no el de ministre d’Exteriors. “El govern no corre cap perill”, va dir. Al març es farà el congrés de l’M5E, i la guerra per la successió –o per repetir el lideratge– està oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona