Política

Pressió a ERC per aprovar els comptes i fer un tripartit

Els comuns adverteixen que després de les eleccions també caldrà parar la ultradreta al Parlament

Calvo reclama deixar al marge la política catalana i aprovar el pressupost de l’Estat

La rivalitat exhibida entre ERC i el PSC de cara a les eleccions autonòmiques preocupa el partit dels comuns perquè impediria la construcció d’un “govern progressista” per fer front a l’ascens de la ultradreta de Vox també al Parlament català. En la seva petició, els comuns també s’adrecen al PSC perquè amb els republicans aixequin els seus “vetos creuats” a possibles “acords progressistes” a Catalunya després de les pròximes eleccions al Parlament.

Ho va dir el portaveu dels comuns i diputat al Congrés Joan Mena en la seva visita a la Fira de la Candelera de Molins de Rei (Baix Llobregat), on es va referir a l’última enquesta publicada per El Periódico, que pronostica una victòria d’ERC a Catalunya (33-34 escons), seguida de JxCat (29-30), el PSC (22-23), Ciutadans (16-17), Catalunya en Comú Podem (11-12), la CUP (8-9), el PPC (5-6) i, per primera vegada, Vox, que entraria a la cambra amb 6-7 diputats. Mena va destacar que amb aquest “escenari de fragmentació” al Parlament “serà més necessari que mai arribar a acords i fomentar el diàleg”. I per la possible “entrada de la ultradreta”, segons Mena, “caldrà fer polítiques progressistes i socials per confrontar aquest discurs de l’odi i la confrontació”. En vista d’aquest possible panorama polític, Mena ha deplorat l’actitud de republicans i socialistes en rebutjar acords entre si. Dissabte, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va descartar investir un candidat d’ERC després dels pròxims comicis: “No farem president un independentista.” Mentre que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar que els republicans no tenen “res a pactar” amb els socialistes. Mena va indicar: “Els vetos creuats entre les forces progressistes que hem viscut en els últims dies són tot el contrari del que ens va portar a un acord de progrés, progressista i plurinacional a l’Estat.” Un cop hagi estat aprovat el pressupost de la Generalitat per al 2020 i el president català, Quim Torra, convoqui eleccions, ha remarcat Mena, “Catalunya no pot ser l’excepció d’acords progressistes, que estan millorant la vida de la ciutadania”.

El vot d’ERC al pressupost de l’Estat també és objecte d’encalç per part del PSOE. La ministra Carmen Calvo va instar ahir ERC a deixar al marge de la política catalana la negociació del pressupost general de l’Estat (PGE), que s’espera que estigui aprovat abans de l’estiu, i va advertir: “No acceptarem un referèndum d’autodeterminació.” En una entrevista al diari El País en què qualifica de “malentès” la rectificació del govern de Sánchez sobre la taula de negociació, Calvo defensa que els independentistes catalans han de “distingir la política espanyola de la catalana”. “Per què no es pot plantejar que Espanya tingui pressupost encara que ERC hagi d’afrontar una situació preelectoral o electoral a Catalunya?”, va manifestar la vicepresidenta primera del govern espanyol.

Arrimadas vol un bloc electoral constitucionalista

La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, va insistir ahir des de l’Hospitalet de Llobregat a crear aliances constitucionalistes per a les eleccions a Galícia, el País Basc i Catalunya, amb llistes transversals obertes a la societat civil, “per no perdre ni un vot” d’aquest espai. “En circumstàncies extraordinàries i llocs excepcionals, Cs és l’únic partit que sap pensar en els ciutadans per sobre dels partits, per això proposem obrir un debat per veure com es poden treure més escons amb els vots constitucionalistes i que no anem sempre superdividits a les eleccions en aquests territoris”, va subratllar. Arrimadas va batejar la proposta com a “fórmula Millor Units” i va demanar que sigui “transversal, oberta a la societat civil i des del centre cap als costats, perquè no es perdi ni un sol vot constitucionalista”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha desmarcat d’aquesta proposta i ha rebutjat anar a llistes conjuntes amb Ciutadans i el PP. De fet, considera que ells són la millor proposta per frenar l’independentisme i que una suma de Cs i el PP els deixaria el camí lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona