Política

La UE exigeix joc net a Londres

Brussel·les proposa crear una àrea de lliure comerç amb el Regne Unit

La CE reclama als britànics una “competició justa” i un acord pesquer

Barnier veu inviable un gran acord en onze mesos

Les discussions pel divorci es reactiven un cop signats els papers de la separació. Ara toca decidir com serà la vida del Regne Unit i la Unió Europea un cop el trencament sigui efectiu el 2021. Com a punt de sortida en les negociacions sobre la nova relació, Brussel·les va proposar ahir crear una àrea de lliure comerç amb els britànics en què condiciona el grau d’accés al seu mercat únic al compliment dels estàndards europeus. Una oferta per començar a negociar que supediten al joc net del govern de Boris Johnson.

Ara que el Regne Unit ja és oficialment fora de les institucions europees, si bé continua a efectes pràctics sota el paraigua europeu, comencen les converses per pactar un acord de relacions amb la UE on es decidiran els nous lligams en àmbits com ara el moviment de persones, el transport, l’educació o la seguretat. El comerç, però, serà el “pilar central” d’aquest pacte.

El cap negociador del Brexit, Michel Barnier, va presentar ahir la proposta de la Comissió Europea per “construir” aquesta nova relació, en què planteja la creació d’una àrea de lliure comerç amb l’illa britànica. És a dir, que ni britànics ni europeus puguin imposar impostos ni quotes per accedir al seu mercat. La CE també vol un ampli acord que inclogui els serveis financers, les telecomunicacions, el sector digital, la propietat intel·lectual o la contractació pública.

Mantindrien una relació comercial similar a la que té el bloc amb el Canadà o Corea del Sud, però Barnier ja va avisar que cada àrea de lliure comerç és diferent i no hi ha precedents d’un acord amb un exsoci del club europeu.

L’accés fàcil al mercat europeu, que representa la tercera economia mundial, ha de ser a canvi d’una competició “oberta i justa”, va avisar ahir Barnier. La CE reclama que els productes no siguin més competitius gràcies, per exemple, a ajudes públiques o a estàndards mediambientals més baixos, en el cas que el Regne Unit opti per desviar-se del marc europeu. “Es tracta de gestionar les divergències que ara el Regne Unit vol redescobrir, però no hi pot haver una competició injusta”, va defensar el diplomàtic francès.

D’altra banda, l’executiu europeu condiciona l’àrea de lliure comerç a un pacte pesquer. Els països del bloc que pesquen a prop de les aigües britàniques, especialment França, estan preocupats per possibles restriccions que perjudiquin el seu sector. “Aquest pacte hauria de proporcionar accés recíproc als mercats i a les aigües amb quotes estables”, va avançar Barnier. Fent aquest nexe amb l’acord comercial els europeus deixen clar que mantindran una posició dura per defensar la pesca.

A banda de l’aspecte purament comercial, Brussel·les també negociarà amb Londres qüestions com la mobilitat o l’educació. Estan disposats a mantenir la participació dels britànics en programes com l’Erasmus+ o l’Horizon 2020, de recerca i investigació. Pel que fa al moviment de persones, demanen que qualsevol acord es basi en la “no-discriminació” entre països de la UE i “completa reciprocitat”.

En el capítol sobre seguretat, la CE està especialment preocupada per l’intercanvi d’informació i dades personals amb Londres. D’entrada, exigeixen a Johnson que es comprometi a aplicar la convenció europea de drets humans i que estableixi “estàndards adequats per a la protecció de dades”. També pretenen crear un “mecanisme de resolució de disputes” per controlar que si alguna de les dues parts se salta l’acord, hi haurà conseqüències. Des de Brussel·les reivindiquen el rol del Tribunal de Justícia de la UE per dirimir qüestions que afecten el dret europeu.

Barnier espera que les capitals del bloc donin el vistiplau formal a les línies de negociació el 20 de febrer per encetar les converses. Al març s’obriran dotze meses temàtiques per avançar en les qüestions més importants. I és que ja preveuen que aquest acord de gran abast no es podrà assolir en menys d’onze mesos i com a mínim volen assegurar-se que els aspectes més crítics estiguin resolts si Johnson no acceptar una altra pròrroga del Brexit.

LES DATES

20.02.20
Els estats membres de la UE han de donar el vistiplau a les línies de negociació de la UE amb el Regne Unit.
31.12.20
S’acaba el període de pertinença del Regne Unit al mercat únic i a la unió duanera, segons Londres.

Gibraltar, en mans de Madrid

Brussel·les pretén negociar l’estatus de Gibraltar al marge de l’acord general a què arribi amb el Regne Unit, fet que concedeix a l’Estat espanyol la batuta en aquestes converses. “Cap acord entre la Unió Europea i el Regne Unit negociat segons aquestes directives de la negociació inclourà Gibraltar”, va assegurar ahir el cap negociador del Brexit, Michel Barnier.

D’entrada, el pacte no s’aplicarà al Penyal i caldrà que el govern de Boris Johnson negociï amb els Vint-i-set quina relació tindrà la colònia britànica amb la Unió Europea. La posició de l’executiu de Pedro Sánchez serà clau per al futur estatus de Gibraltar, ja que tindrà poder de vet i un paper destacat en les converses. Ara bé, tot plegat no significa que l’acord general no es pugui estendre també a Gibraltar o que es faci un pacte específic per a aquest territori. Això sí, sempre haurà de tenir el vistiplau dels espanyols, que històricament han reclamat la sobirania del Penyal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona