Política

Podem rectifica després del suport al veto a publicar l’historial de ‘Billy el Niño’

Pablo Echenique assegura que si es torna a presentar una sol·licitud d’informe del full de serveis de l’expolicia franquista el seu grup hi votarà “a favor”

EH Bildu anuncia que tornarà a presentar la petició

Unides Podem ha anunciat aquest dimarts que rectificarà l’“error” d’haver votat en contra de demanar al govern espanyol que publiqui l’historial de l’expolicia franquista Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño. Echenique ha justificat el rebuig inicial a la petició per “prudència” davant els “dubtes jurídics” que tenien sobre la mesura.

El portaveu del grup al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat en declaracions al Congrés dels Diputats, que “si torna a arribar” a la mesa una sol·licitud d’informe sobre el full de serveis de Billy el Niño, el seu grup hi votarà “a favor”. No obstant això, ha defensat que “debatre sobre veure la fulla de serveis devalua la qüestió”, ja que al seu parer, “el problema no és aquest sinó que [González Pacheco] sigui jutjat per crims de lesa humanitat”.

Davant les crítiques d’ERC, PNB i EH Bildu pel seu vot a la Junta de Portaveus, Echenique ha replicat que l’“únic motiu” pel qual Podem ha votat al costat del PSOE, PP, Cs i Vox ha estat perquè tenia “dubtes jurídics”, ja que els lletrats del Congrés van desaconsellar votar a favor perquè la petició entrava en col·lisió amb la llei sobre secrets oficials.

La Junta de Portaveus ha rebutjat aquest migdia la petició de reconsideració de la mesa de no exigir a l’executiu les dades requerides sobre l’expolicia franquista que demanava el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu.

Després de la futura rectificació anunciada per Echenique, Iñarritu ha avançat que, un cop constatat el “canvi d’actitud” d’Unides Podem, EH Bildu tornarà a presentar la sol·licitud sobre Billy el Niño, a més d’una “bateria d’interpel·lacions parlamentàries” sobre les condecoracions que ostenta l’exagent. “Valorem i ens alegrem que Unides Podem hagi rectificat. És de savis rectificar i els felicito”, ha dit Iñarritu.

El diputat, però, ha admès que “queda pendent el veto del PSOE” sobre aquesta qüestió, ja que sense el seu vot favorable la iniciativa no tirarà endavant. És per això que confia “que el PSOE recapaciti”.

Fonts de la direcció de Podem han explicat a Efe que en aquesta qüestió “no ha operat el criteri del màxim acord possible” a les votacions que fan els socis de coalició a la mesa i la Junta de Portaveus, i no creuen que el grup socialista canviï la seva posició.

A més, han vinculat a la proximitat de les eleccions a Catalunya i el País Basc la estridència amb la que, segons ells, ERC i Eh Bildu han criticat avui Unides Podem. “Quan hi ha eleccions influeix a tothom”, han dit.

Crítiques a Unides Podem pel suport al veto

Després de la votació, el portaveu adjunt de la formació basca, Oskar Matute, ha lamentat que es privi als diputats d’una “informació que un mitjà de comunicació ja va publicar parcialment”. Segons ell, és “inaudit que en aquesta democràcia tan perfecta que tots els dies s’afanen a dir” que és l’espanyola es negui informació sobre un individu acusat de delictes de lesa humanitat.

Pel que fa a la decisió de Podem, Matute ha considerat que deu ser un dels “gripaus” que s’han d’empassar, en referència a unes declaracions del líder de la formació, Pablo Iglesias, respecte del cost d’assolir un acord de govern de coalició amb el PSOE.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha opinat que la decisió sobre Billy el Niño suposa una “contradicció enorme”.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha dit que no entén la decisió. “Sempre estem amb una excusa molt genèrica de dades personals però [González Pacheco] és un funcionari públic i som representants públics els que ho demanem”.

El diputat de Més País Iñigo Errejón ha demanat als grups que han votat en contra de la petició “reconsiderar la postura” perquè “per damunt de les qüestions d’opacitat institucional hi ha el respecte als drets humans”. Ha recordat que Billy el Niño és “un torturador de la dictadura imputat per crims de lesa humanitat”. Errejón s’ha mostrat convençut que el vot de Podem “ha estat quelcom formal” i que estan “plegats en la defensa dels drets humans”.

Izquierda Unida també ha fet saber que “no” està d’acord “amb la posició adoptada per la Junta” de Portaveus. Ha afirmat que està “clar que la posició d’Unides Podem ha estat un error que serà rectificat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia