Política

En Directe

Parlament de Catalunya

Aval del ple al recurs

JxCat, ERC, els comuns i la CUP, amb l’abstenció del PSC, aproven recórrer al Suprem contra la retirada de l’acta a Torra de la JEC

Tornen els retrets a ERC per acceptar retirar-li l’escó

PP i Cs volen que Pedro Sánchez el faci fora

La cambra catalana amb els vots de JxCat, ERC, la CUP, els comuns i l’abstenció del PSC va aprovar ahir presentar un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’acta de diputat al president Torra sense esperar que la sentència sigui ferma. L’autorització, reclamada per la sala contenciosa administrativa del Suprem, va obligar la cambra a reobrir el debat sobre la situació del president el mateix dia que Torra es va haver d’absentar del ple per raons personals, per la qual cosa no es va poder celebrar la sessió de control al president.

El debat va posar en relleu que continua la tensió entre els socis de govern viscuda en el ple de la setmana passada sobre com s’ha d’afrontar la defensa política de l’escó de Torra després que el president de la cambra catalana, Roger Torret, anunciés que no compatibilitzaria el seu vot. En la seva intervenció, el diputat de JxCat i vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, va recordar es va aprovar una resolució el 4 de gener refermant-lo com a diputat i president, i deu dies després, per acord de la mesa i “per coherència”, es va aprovar presentar el recurs. I va lamentar obertament que una “estratègia jurídica sense fermesa política no és el camí”, en al·lusió al fet que ERC acceptés que Torra deixés el seu escó. La CUP, en boca de Carles Riera, també va lamentar aquell “nou episodi de renúncies”, però van donar suport al recurs “per estricta solidaritat antirepressiva”. El republicà Marc Sanglas havia intervingut abans que JxCat sense mencionar la decisió del ple del dia 27, va recalcar que “Torra és el president del país i ho serà mentre els seus ciutadans ho vulguin”, i va afegint que “només és aquesta cambra qui pot treure i posar presidents”. Per això va assegurar que donaven suport al recurs, en entendre que la resolució de la JEC “és tan injusta com la sentència, desproporcionada per una pancarta”.

Les votacions d’ahir per avalar el recurs la majoria de formacions les van considerar un tràmit, ja que normalment n’hi ha prou amb formalitzar-se a través de la mesa, però en aquesta ocasió el Suprem va exigir que també s’avalés amb les votacions al ple, tot i que l’escrit ja s’havia presentat el dia 16 del mes passat. Per Costa, aquesta és una altra demostració “de la pulsió autoritària” del tribunal, ja que no van acceptar que es presentés d’acord amb les regles del Parlament i “ens han de dir quin òrgan l’ha d’aprovar, i ni aquest mínim d’autonomia ens reconeixen ja”. El PSC, que en el ple del 4 de gener va ser qui va plantejar aquest recurs i el va avalar el dia 14 de gener a la mesa, s’hi va acabar abstenint. El diputat Ferran Pedret va explicar en la seva intervenció “no bloquejarem” que en la defensa del reglament i l’Estatut es “posi un recurs allà on pertoqui”, però també va lamentar l’excés de “desobediència estèril” i “sobreactuacions” oblidant que les normes les decideix el conjunt dels ciutadans i es poden modificar. I, com els comuns, van reclamar que convoquin les eleccions el més aviat possible per fer-lo fora amb les urnes perquè Torra “continua sent el president de la Generalitat, com clarament han expressat els informes dels lletrats”.

Utilització dels lletrats

PP i Cs van coincidir a censurar la utilització dels lletrats del Parlament com a assessors jurídics de Torra per a un condemnat per “desobediència”, i van exigir que en compliment de la llei electoral se’l tregui del càrrec i es convoqui un ple d’investidura. Carlos Carrizosa també va exigir al president espanyol, Pedro Sánchez, que no s’hi reuneixi avui i que el destitueixi.

D’altra banda, JxCat espera que en el text final del recurs es desisteixi de les mesures cautelars per suspendre la retirada de l’acta de Torra que van incloure els lletrats en l’escrit del dia 16 que es va remetre al Suprem. S’hi argumentava la urgència de la suspensió perquè una de les possibles interpretacions de l’Estatut per ser president és que s’ha de ser diputat no només en el moment de l’elecció, sinó quan ja s’exerceix el càrrec. Dimarts els mateixos lletrats van aclarir que el criteri era que la condició de diputat no és necessària per mantenir la de president.

Control als consellers

Amb el president absent, el focus de la sessió de control es va posar en els consellers, i amb especial intensitat en l’explosió que va tenir lloc a l’empresa petroquímica Iqoxe de Tarragona. A preguntes dels grups de Ciutadans, PSC-Units i la CUP, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar que el primer que faran és retornar el pla singular de Tarragona perquè “la petroquímica té una singularitat que s’ha de treballar amb ella, tant en la prèvia com en el cas d’emergències”. “La gent de Tarragona, i els alcaldes, han de tenir més informació”, va reivindicar. Altres mesures que proposarà l’executiu serà la instal·lació de detectors preventius amb sensors que evitin haver de desplaçar efectius al focus d’emergència per examinar la qualitat de l’aire, i va admetre que cal també obrir un debat sobre les sirenes i el seu ús, ja que, a parer seu, en el protocol actual “s’utilitzen de manera conservadora”. Buch va afegir que el que va fallar va ser que no van disposar de seguida de la informació “per una sèrie de disfuncions”, ja que l’empresa no va comunicar què havia passat o què s’estava cremant. Finalment va reclamar al govern espanyol que activi el servei d’avisos d’emergències Cell Broadcasting per avisar la població de les emergències.

Un segon focus d’atenció el va protagonitzar el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que arran d’una pregunta de Cs va explicar que l’executiu està preparant un decret per solucionar la situació dels menors orfes a Catalunya que es queden sense pensió i no la recuperen en complir 18 anys. La diputada Noemi de la Calle acusa l’administració de “quedar-se les pensions d’orfenesa dels menors que tenen sota la seva tutela i, a diferència d’altres comunitats autònomes, no tornar-les quan compleixen 18 anys”, va lamentar.

En el ple també es va estrenar Ferran Mascarell ocupant l’escó en substitució de l’expresident Carles Puigdemont, que ha assumit la seva condició d’eurodiputat.

LES FRASES

El recurs no és per defensar el president Torra sinó la sobirania d’aquest Parlament
Josep Costa
DIPUTAT DE JxCAT I VICEPRESIDENT PRIMER DE LA MESA DEL PARLAMENT
El Parlament no ha de prestar els seus advocats a l’expresident Torra
Carlos Carrizosa
PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DE CIUTADANS
Només aquesta cambra pot posar i treure presidents, i mentre continuï així, ho mantindrem
Marc Sanglas
DIPUTAT D’ERC
Obeir la instrucció i, si es considera desproporcionada, combatre-la, això és el que fa el Parlament
Ferran Pedret
DIPUTAT DEL PSC

El PP es querella contra Torra

El PP va decidir presentar ahir la querella per usurpació de funcions públiques contra el president Torra amb l’únic objectiu de pressionar avui el president Pedro Sánchez pel contacte que mantindrà al Palau de la Generalitat amb el cap de l’executiu català. En l’escrit al TSJC, de 19 pàgines, els populars denuncien que Torra està “exercint il·legalment” les funcions de president i demanen que s’adoptin les “cauteles que siguin procedents” perquè la “greu pertorbació de l’ordre constitucional” provocada per Torra “no continuï més temps”. “La continuïtat en la delictiva actuació del querellat, assumint funcions que no li corresponen, perjudica greument els interessos de tots els catalans i d’Espanya com a nació, i és greument contrària a la Constitució, per la qual cosa ha de posar-se fi immediatament a tan il·lícit procedir”. En la querella, el PP assegura que la situació està generant una “falsa aparença de legalitat” i que Torra se situa de forma “deliberada i dolosa” al marge de la Constitució. El PP ha reclamat diverses vegades a Sánchez que no es reuneixi amb Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa