Política

ERC dicta Sánchez avançar en memòria i rehabilitar Companys

Rufián evita el xoc i el president l’invita a pactar la llei que posi fi a la ferida franquista i reparar el president afusellat

Calviño no vol derogar el 155 digital i nega a Borràs que sigui per espiar

Després de facilitar la investidura de Pedro Sánchez amb l’abstenció i pendent que neixi al febrer la pactada mesa entre governs, ERC no va voler obrir cap disputa amb el president espanyol i va debutar en la sessió de control amb la qüestió genèrica de l’auge del feixisme, i el president espanyol va recollir el guant invitant els republicans a pactar la llei de memòria que posi fi al llegat del franquisme i rehabiliti Lluís Companys. “El judici a Companys és una qüestió que per a ERC és important”, concedia Sánchez tot llegint un guió escrit de resposta. El to brusc, en canvi, va marcar el duel de la vicepresidenta Nadia Calviño i Laura Borràs (JxCat) per la derogació del 155 digital.

Els de Gabriel Rufián creuen que no s’entendria atacar el govern des del primer dia abans de veure les seves obres i que frenar el to ara legitimarà elevar la veu davant unes futures tensions que es donen per segures quan la mesa de governs arrenqui els seus treballs en ple clima electoral a Catalunya.

De Ruano a Agulló

Amb aquest afany, Rufián va llegir el nom de víctimes de la ultradreta –des d’Enrique Ruano (assassinat el 1969 a Madrid) a Guillem Agulló (el 1993 al País Valencià) o Carlos Palomino (el 2007 a Madrid)– per exigir a la coalició del PSOE i Podem la fi tan del feixisme assassí com del de “togues i uniformes” que empara crims o fets com que el diputat de Vox Javier Ortega Smith dispari armes de guerra pròpies de l’exèrcit a Múrcia.

La pregunta havia estat cuinada amb el PSOE i no sorprenia Sánchez ni per l’esment a Companys, a la qual es va agafar per anunciar que la futura llei de memòria històrica –la que ha de completar la que va aprovar el 2007 José Luis Rodríguez Zapatero– abraçarà des de reparar les víctimes i finançar les exhumacions pendents fins a retirar medalles (moltes en democràcia) a torturadors com Antonio González Pacheco –àlies Billy el Niño– i reparar el president afusellat el 1940. “Li vull recordar que al Consell de Ministres que vam celebrar a Barcelona vam plantejar el reconeixement de la figura de Companys i censurar el judici al qual va ser sotmès”, va dir Sánchez tot fent l’ullet a ERC. I el president espera ara que ERC s’hi impliqui: “Tenen coses a plantejar sobre la memòria democràtica, parlem-ho i fem-ho perquè el treball conjunt serà en benefici d’aquesta memòria que ens representa a les nostre famílies polítiques i a d’altres i a l’enfortiment de la democràcia”, oferia. I Rufián li estenia la mà amb cautela: “Hi ha coses que diu que sonen bé i esperem el millor del govern però ens tindran com a vigies de la llei de memòria històrica seguint l’estela de l’immens Joan Tardà”.

Que l’independentisme té dues veus a Madrid es va veure en el torn de Laura Borràs. La portaveu de JxCat va renyar Sánchez per rebatre Pablo Casado dient que el balanç del PP són “dos referèndums, polítics presos i fugits”. “Sento parlar de fugits... No s’entera! Són eurodiputats i ciutadans lliures a Europa! I crisi de convivència, la d’aquest hemicicle...”, etzibava Borràs. En el debut al control, Borràs exigia la derogació del decret del 155 digital –presentat en la campanya del 10-N– aprofitant que ara Podem és al govern i recordant que el Parlament –amb el sí dels comuns– aprova impugnar-lo al Tribunal Constitucional. Però la vicepresidenta Calviño va lloar la mordassa digital: “Estem compromesos amb els valors constitucionals i el decret s’hi adequa. No inventi, no es tracta d’espiar ni res per l’estil”. “El govern no es planteja derogar el reial decret, ara bé, és el govern del diàleg i la porta està oberta a tots per millorar el seu text”, afegia. Al seu costat, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va aplaudir Calviño tot i oposar-se al decret abans del 10-N i abstenir-se després de les eleccions en la convalidació del decret, quan no era ministre però volia oferir a Sánchez una prova de sentit institucional.

“Es pot canviar la llei”

Per la tarda, era la vicepresidenta Carmen Calvo qui exposava al Congrés el pla del departament i es comprometia a petició de Rufián amb la “nul·litat” del judici a Companys. “Diàleg de tot i amb tots. I estem preparats per al pitjor”, es posava en guàrdia Rufián. Però a l’hora d’enfocar el conflicte polític, Calvo va tenir una frase enigmàtica sobre l’abast de canviar la llei per fer possible el que ara no és legal. “L’essència de la democràcia és parlar de tot. Les lleis son les que ens diuen si pots fer-ho o no pots fer-ho, i les lleis ens diuen fins i tot com les pots canviar per fer una cosa que no podies fer i que la llei t’obrirà la porta perquè ho puguis fer”, va dir Calvo a ERC i JxCat.

LES FRASES

Ens tindran com a vigies de la llei de memòria històrica seguint l’estela de l’immens Joan Tardà
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés

Les dretes s’aferren a Veneçuela

Arribat el torn de fiscalitzar el govern i portar problemes de la gent a la sessió de control al Congrés, el PP, Vox i Cs van rivalitzar per fixar Veneçuela al centre polític per la cita a Barajas del ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta de Nicolás Maduro, Delcy Rodríguez. I més quan Pedro Sánchez –que el febrer del 2019 titllava Juan Guaidó de “president encarregat”– el cita ara com a “líder de l’oposició”. “Ábalos va fer el que calia i va evitar una crisi diplomàtica”, lloa Sánchez al ministre. “Si l’ordre la va donar vostè, dimiteixi, Si la va donar Iglesias com a delegat de Maduro, dimiteixin els dos. I si l’ordre era de Maduro dimiteixin tots”, va dir Santiago Abascal (Vox). “No segueixi el dictador Maduro”, afegia Pablo Casado (PP).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona