Política

Johnson força la sortida del ministre d’Economia

La decisió, enmig de la incertesa del ‘Brexit’, provoca inquietud a la City

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va reforçar ahir el seu control sobre el govern forçant la dimissió del responsable d’Economia, Sajid Javid, en el marc de la primera remodelació del gabinet després del Brexit. Quan queda només un mes per a la presentació dels pressupostos generals de l’estat, la inesperada sortida del titular d’Economia ha caigut com una llosa a Westminster, centre polític del Regne Unit.

Segons un portaveu del ja exministre, Johnson el va posar contra les cordes oferint-li continuar en el càrrec a canvi de prescindir del seu equip d’assessors i substituir-los per funcionaris designats per l’entorn del premier, una condició que Javid va considerar inacceptable per a “tot ministre que es respecti a si mateix”.

Durant la campanya electoral, Johnson va prometre no tocar la cartera d’Economia per donar confiança al sector financer en moments convulsos pels interrogants que planteja el Brexit, que es va fer efectiu el 31 de gener passat. D’altra banda, Javid mantenia una nefasta relació amb Dominic Cummings, l’influent assessor del primer ministre i, per a molts, el cervell d’aquest inesperat moviment.

Continuen els fidels

Després de la renúncia, que va causar inquietud a la City, el cor financer de Londres, Downing Street va confirmar el nom del relleu, Rishi Sunak, de 39 anys i fins ara viceministre del Tresor i gran simpatitzant de les polítiques de Johnson. El govern va informar també que, a partir d’ara, Downing Street i el Ministeri d’Economia compartiran un únic equip d’assessors especials, una prova més de la centralització del poder que està duent a terme Johnson. Al nou executiu hi continuarà com a portaveu Michael Gove, aliat del premier i, com aquest, un dels artífexs de la campanya del leave en el referèndum del Brexit. No hi haurà canvis tampoc a Interior, amb Priti Patel, i a Afers Estrangers, amb Dominic Raab, ni a Justícia, Sanitat i Comerç Internacional. Entre els que se’n van, hi ha el ministre per a Irlanda del Nord, Julian Smith, setmanes després del seu paper clau en l’acord per restablir l’autonomia d’aquesta província britànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell