Política

El fiscal s’oposa a investigar Torra per usurpació

El ministeri públic recorda que la JEC no es va pronunciar sobre la condició de president

La fiscalia s’oposa que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) admeti a tràmit la querella presentada pel Partit Popular contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un presumpte delicte d’usurpació de funcions públiques. Els populars consideren que Torra ja no és president després que la Junta Electoral Central (JEC) li retirés l’acta de diputat. Tanmateix, el ministeri públic recorda que la JEC va deixar sense efecte la seva credencial de diputat però no es va pronunciar sobre el manteniment de la condició de president.

En qualsevol cas, el fiscal, Pedro J. Ariche, sosté que la situació denunciada pel PP “no té res a veure” amb un delicte d’usurpació de funcions, que “es reserva per a qui, sent aliè a la funció pública, se l’atribueix falsament per obtenir avantatge o cometre altres delictes amb més facilitat”. A més, la fiscalia, malgrat defensar que el TSJC és competent en la matèria, troba incongruent el plantejament del PP, que, d’acord amb el seu fil argumental, hauria d’haver presentat la querella en un jutjat d’instrucció ordinari.

A banda d’això, el ministeri públic manté que no és la seu d’un tribunal penal la que ha de dirimir si Torra “està o no legitimat” per continuar en el càrrec. I, en tot cas, cal que hi hagi un “pronunciament previ de l’òrgan competent en relació amb la –sens dubte controvertida– qüestió suscitada”. Això sí, la fiscalia qualifica d’“atípica” la conducta que s’atribueix a Torra.

Proposen jutjar els dos mossos de Puigdemont

El jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón ha proposat jutjar per un delicte d’encobriment els dos mossos d’esquadra que viatjaven amb el president Carles Puigdemont quan se’l va arrestar a Alemanya el 25 de març del 2018. En canvi, ha acordat arxivar la causa contra els altres dos acompanyants d’aquell moment, el senador Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. El magistrat conclou que, malgrat la condició de funcionaris de policia “i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea”, Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro López el van ajudar a evadir la justícia espanyola. Puigdemont es va oferir a la belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA