Política

L’afer de l’assessor de Cs es cola també a l’eurocambra

Puigdemont sol·licita que s’investigui el cas i que s’aparti Ciutadans de la presidència del comitè de la cambra que revisarà la seva immunitat

Lorena Roldán s’espolsa la polèmica atacant Torra

La tempesta política que ha desfermat la revelació del cas del vocal de la Junta Electoral Central (JEC) entre el 2017 i el 2019 Gabriel Betancor, que alhora treballava com a assessor de Ciutadans, ha arribat també a les institucions europees. Els representants de JxCat a l’eurocambra, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han adreçat una carta al president de la institució, David Sassoli, perquè indagui sobre l’afer. “L’atemptat al sistema democràtic que representa l’entramat establert entre Ciutadans i el senyor Betancor hauria de ser investigat”, s’exposa en la missiva, en què també es recorda que quan la JEC va intentar declarar-los inelegibles per al càrrec, l’implicat era membre d’aquest organisme d’arbitratge dels processos electorals. “Això va generar no només litigis, sinó també uns costos tant per a nosaltres com per al Parlament i ens ha privat d’exercir com a diputats, amb tot el que això implica per a nosaltres i els votants que representem”, argumenten Puigdemont, Comín i Ponsatí.

L’escrit també sol·licita formalment que s’aparti Adrián Vázquez, membre de Cs, de la presidència de la comissió d’Afers Jurídics de la cambra i que, entre altres afers, s’ha d’encarregar d’examinar la immunitat dels tres polítics independentistes. “Sembla evident que un eurodiputat de Ciutadans, partit que està desplegant activitats de dubtosa legalitat destinades a apartar-nos del mandat per al qual hem estat elegits, no té la legitimitat per presidir un comitè que ha de resoldre el suplicatori que ens afecta”, s’expressa en la carta, en la qual l’expresident i els dos exconsellers també obren la porta a exercir “els oportuns recursos legals contra els que han comès greus irregularitats”, sense especificar gaire res més.

El ja batejat com a cas Betancor també va motivar que el PSOE presentés ahir una proposició no de llei encaminada a evitar aquesta mena de situacions. Mentrestant, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha obert un expedient informatiu contra l’antic vocal de la JEC, que exerceix de catedràtic de dret administratiu al centre, per determinar si la seva actuació és punible. I en l’àmbit més estrictament polític, ahir li va tornar a tocar a la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, donar explicacions sobre tot plegat. I, per fer-ho, va retreure a Puigdemont i al president Torra que “es posin les mans al cap” i donin “lliçons d’ètica o de moral”, quan un és “una persona fugida de la justícia” i l’altre està “inhabilitat” per un delicte de desobediència.

Per arrodonir la història, Eldiario.es va publicar ahir que, mentre Betancor ocupava els dos càrrecs, va tractar fins a 744 expedients de la JEC, molts dels quals fruit de reclamacions presentades per Cs. Una part significativa d’aquestes tenien com a objectiu censurar l’activitat periodística de TV3 o Catalunya Ràdio.

LA FRASE

La querella que va anunciar Torra per aquest cas és una ‘fake new’ i una cortina de fum
Lorena Roldán
líder de cs a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona