Política

la crònica

El cagadubtes

Fa anys, més ben dit, des del principi del seu mandat, que em pregunto si el que fa és comèdia, si és curt de gambals o si és mitjanament intel·ligent però no està preparat per al càrrec. He pensat algun cop –pocs– que deu ser intel·ligent i maniobrer fins el límit i que tot el que fa forma part d'un pla, assajat i posat a la pràctica. Però no! No és possible que tingui un domini teatral semblant! Llavors, no serà que té assessors que no estan preparats per opinar de temes econòmics nacionals o internacionals? O bé que els especialistes en temes propers no han passat d'Alcalà de Henares, Aranjuez, Navalcarnero i Alcobendas, i sols saben que al sud tots són cantaores i toreros, al nord pescadors, miners o etarres, a l'oest, pobres i pagesos i a l'est, fallers i jueus rics?

Navegava en un mar de dubtes sense atribuir-li una classificació adequada fins que, de cop, ho he vist clar: és un cagadubtes irreflexiu. Passa que enganya, perquè els cagadubtes són tristos i reservats. Ell, en canvi, és xerraire, rialler –anava a posar simpàtic–, vol ser comunicador, irònic i graciós, tot i que no li surt, i intenta treure solemnitat als contactes. El cagadubtitis se li manifesta amb evidència, en prendre decisions precipitades i rectificar tot seguit. És el seu fort! Passarà a la història com el mandatari que ha rectificat més cops les seves pròpies declaracions, els anunciats decrets i que en l'àmbit econòmic ha estat la conya marinera dels mitjans europeus. Com a norma en voler anunciar una mesura salvadora, dubta de primer, arrenca precipitadament i llavors, és clar, la caga. No té sort, perquè segons el càlcul de probabilitats, n'hauria d'encertar alguna. «És un bon noi!», deien al meu poble.

La puja de l'IVA i la retallada de les pensions i els sous dels funcionaris han estat de les més imaginatives. Les últimes són de nivell. «Los ayuntamientos no podran endeudarse más a partir de hoy», diu el 24 de maig. Escàndol municipal generalitzat i l'endemà rectificació. Però la que portarà més cua és la declaració de «fin de la descentralización del Estado», reblat amb «culminación de la fase de autogobierno y pase a la fase de cooperación». Ell, que propugnà l'Espanya plural, ara fa costat als centralistes. Ha agafat a traïció Montilla en ple atac i a tots els qui creuen en la promulgació d'un Estatut digne, just i generós. Passa que potser aquesta vegada no rectificarà i tornarem a centralitzats enlloc d'autonòmics. Milers de nous funcionaris de parla castellana, un impost per parlar català en llocs públics i baixar el Barça a segona divisió poden ser-ne les conseqüències. Si es reparteixen càrrecs estatals, m'agradaria ser governador en aquesta nova etapa i posar-me corbata. Un té experiència de demanar cortados, cafè solo i chocolate con churros, que val molt i és gairebé tot el que es necessita. «Apunti'm, senyor president. Gràcies.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona