Política

L’Estat fixa control fronterer terrestre i no aeri ni marítim

El vet no afecta residents ni qui acrediti una causa de força major ni el pas de mercaderies

Portugal suspèn tota connexió

L’exèrcit arribarà a Catalunya

“Hem decidit restablir els controls fronterers espanyols. A partir de les dotze de la nit d’avui [per ahir] només es permetrà creuar-la als espanyols i residents a Espanya, als treballadors transfronterers i als que acreditin causes de força major o situació de necessitat.” Aquest és l’anunci estel·lar que ahir a les cinc de la tarda –i només dos dies després de la publicació al BOE del decret de l’estat d’alarma– va donar a conèixer el plenipotenciari ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El zel en el control de la frontera terrestre, però, no va acompanyat de cap control ni limitació a l’entrada aèria ni marítima. Mentre que Marlaska ja actuava ahir parlant dels Mossos en primera persona per agrair-los la implicació al costat de l’Ertzaintza, la policia, la Guàrdia Civil, la màxima autoritat militar i cap de l’estat major de la defensa (Jemad), el tarragoní Miguel Ángel Villarroya, va donar per fet que les tropes de la unitat militar d’emergència (UME) patrullaran per Catalunya.

A més d’evidenciar que és el ritme de propagació del coronavirus, i no un pla estable, el que dicta cada pas del govern espanyol, l’anunci fet per Grande-Marlaska va resultar tan confús que el mateix Ministeri de l’Interior es va espantar del tractament informatiu que rebien les paraules del ministre perquè fins i tot l’agència pública de notícies Efe va encapçalar el seu teletip amb el titular “Espanya tanca les fronteres terrestres” i el departament es va veure forçat a fer una nota d’aclariment.

Desmentir el tancament

Extremar el control de la frontera terrestre, segons Interior, no equival en cap cas a un tancament de les fronteres com ara l’assajat per Alemanya. De fet, el pas de les mercaderies es mantindrà com ara “amb la finalitat d’assegurar la continuïtat de l’activitat econòmica i de preservar la cadena d’abastiment”, va precisar Grande-Marlaska. Els ports i els aeroports no resultaran afectats per cap restricció més enllà de la ja vigent –i prèvia a l’estat d’alarma– de prohibir els vols d’Itàlia a Espanya que el 10 de març va ser aprovada per l’últim Consell de Ministres ordinari.

Suspensió de Schengen

La restricció fronterera suposa de fet suspendre una part del Tractat de Schengen –firmat el 1985 i en vigor des del 1995– de lliure circulació a la UE. El ministre Grande-Marlaska, però, ho presentava ahir com una opció que inclou l’empara de l’article 28 del Codi de Fronteres Schengen, que permet restablir temporalment els controls fronterers interiors en situacions com la de l’estat d’alarma actual, el més lleu dins el catàleg excepcional i que està per sota del d’excepció i de setge. El ministre no descarta que Madrid arribi a l’extrem d’un tancament total per terra, mar i aire amb la clausura dels ports i dels aeroports. “Les circumstàncies en cada moment exigeixen aquestes mesures, s’adoptaran aquestes mesures, El nostre objectiu és únic, estar units en la lluita contra el coronavirus, i en aquest moment s’adoptarà el que sigui oportú, per descomptat que no deixarem d’adoptar-les”, va concedir.

Ni Andorra ni Gibraltar

Interior aclareix també que l’enduriment només afecta la frontera amb la UE, i no afecta Andorra ni Gibraltar. “L’objectiu no és cap altre que protegir la salut i la seguretat dels ciutadans i contenir l’expansió del coronavirus”, sosté el titular del Ministeri de l’Interior i actual responsable de tots els cossos policials.

La restricció imposada per Grande-Marlaska arribava el dia que ell havia demanat a la UE la coordinació i el reforçament dels intercanvis d’informació davant la pandèmia de la Covid-19 després de participar per videoconferència en una reunió de ministres de l’Interior i de Sanitat de la UE.

Portugal anuncia el tall

El seu desig d’harmonia en la resposta al virus va topar amb una paradoxa: no va ser un ministre espanyol sinó el ministre d’Administració Interna portuguès, Eduardo Cabrita, el que va anunciar la suspensió de la connexió aèria i ferroviària entre Espanya i Portugal.

“L’exèrcit anirà on sigui”

Abans que Grande-Marlaska, el cap de l’estat major de la defensa (Jemad), Miguel Ángel Villarroya, avisava que l’exèrcit patrullarà per Catalunya. “El desplegament de la unitat militar d’emergència a Catalunya i el País Basc serà igual que a la resta d’Espanya, no hi ha cap tipus de diferència”, esgrimia Villarroya. “Progressivament i en funció de les necessitats anirem augmentant el desplegament a totes les zones d’Espanya on calgui”, afegia. I l’avalava la ministra de Defensa, Margarita Robles. “Veurem els militars on sigui. Aquest no és un problema de territoris sinó de ciutadans i de salut. Jo no parlo de ciutadans de Barcelona o Madrid, parlo de ciutadans que tinguin en risc la seva salut”, avisa Robles.

LES FRASES

L’objectiu no és altre que protegir la salut dels ciutadans i contenir l’expansió del coronavirus
F. Grande-Marlaska
ministre de l’interior
El desplegament de la unitat militar d’emergència a Catalunya és igual que a la resta d’Espanya
Miguel Ángel Villarroya
cap de l’estat major de la defensa (JEMAD)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona