Política

Brussel·les proposa reobrir les fronteres en tres fases

La CE anima els països on l’evolució de la pandèmia és positiva i similar a aixecar controls entre si

Queda en mans de cada govern europeu decidir com i quan reactiven els viatges dins la UE

“No haurem de passar l’estiu tancats a casa.” Brussel·les proposa reactivar els viatges dins la UE per intentar salvar les vacances amb una reobertura en tres fases de les fronteres internes. Per començar, la Comissió Europea anima ara els països on l’evolució de la pandèmia és positiva i similar a aixecar controls entre si i a permetre primer els desplaçaments per feina i motius personals, però també per fer turisme. En un intent d’organitzar una desescalada coordinada en el club europeu, Brussel·les va presentar ahir el seu protocol per revertir gradualment les restriccions de moviments imposades de manera caòtica pels estats a mitjan març.

Va des de la fase zero actual amb restriccions generalitzades fins a una fase dos d’aixecament total dels controls fronterers. Per poder passar de fase s’haurà de tenir en compte la situació epidemiològica a cada estat, les mesures de contenció i les “consideracions socials i econòmiques”; és a dir, el pes del turisme.

A la fase 1 es podran aixecar les restriccions entre “regions, àrees i estats amb una situació epidemiològica positiva similar” i amb prou capacitat sanitària i de control del virus. “Recomanarem cada cop més posar el focus en les regions en lloc dels estats”, va defensar l’eurocomissari per al Mercat Intern Thierry Breton.

Encara no se sap quins seran els afortunats que ja podran passar a la fase 1 perquè el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties encara ha d’elaborar la llista amb la situació epidemiològica de cada país i regió. L’estadi es determinarà per factors com ara la ràtio de reproducció del virus o el nombre d’hospitalitzacions.

Amb tot, queda en mans dels governs decidir si permeten els viatges i amb quins països perquè la UE no té competències. Des de la capital europea preguen a les capitals que com a mínim es coordinin i no discriminin per la nacionalitat.

Seguretat per volar

Especialment preocupada per salvar l’estiu, la CE també proposa una sèrie de recomanacions per viatjar i fer turisme amb seguretat. Així, demana als hotels que limitin la capacitat a les zones comunes i evitin els bufets lliures. Els establiments haurien de fer un “pla d’acció” per actuar davant un possible contagi d’un treballador o d’un client, al qual haurien d’aïllar en una habitació.

Per contra, la Comissió Europea (CE) no veu necessària la distància de seguretat als avions, en línia amb les tesis del lobby aeri. “Es pot volar de manera segura quan no pot haver-hi aquesta distància”, va assegurar ahir la vicepresidenta de la Comissió, Margrethe Vestager. Això sí, veu imprescindibles altres mesures de protecció, com per exemple l’ús de mascaretes o el reforç dels sistemes de ventilació.

Una de freda i una de calenta per a les aerolínies. En contra del que exigien, Brussel·les s’ha negat a modificar la normativa europea que obliga les companyies a reemborsar els vols cancel·lats. Tot i això, pretén fer més atractius els vals allargant a un any la seva validesa i impulsant una garantia en cas de fallida.

LA FRASE

No serà un estiu normal, però farem el possible per no perdre’l
Margrethe Vestager
Vicepresidenta de la Comissió Europea

La Fed avisa que seran necessàries més mesures

El president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, considera que la recuperació de la crisi de la Covid-19 serà lenta i caldran mesures extraordinàries de reactivació de l’economia.

L’esperança de vida global podria reduir-se

Els éssers humans viuen com a mitjana 5,5 anys més ara que a principi de segle, ja que l’esperança de vida global ha passat de 66,5 a 72 anys, però podria reduir-se amb el virus, segons adverteix l’OMS.

Lleu repunt de morts a Itàlia per la Covid-19

El nombre de defuncions registrades a Itàlia per la Covid-19 va experimentar un lleu repunt ahir amb 195 morts més, la xifra més alta dels últims cinc dies, segon l’últim balanç de Protecció Civil.

El Vaticà preveu reajustaments pressupostaris

El Vaticà travessa una greu crisi i haurà de fer ajustaments per la caiguda d’ingressos d’un 25% a un 45% a causa, en part, del virus, però nega estar en perill de fallida, segons la premsa local.

El Brasil registra un nou rècord de defuncions

El Brasil va confirmar ahir 881 defuncions més, la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia, que eleva a 12.400 el total de morts al país, epicentre de la pandèmia a l’Amèrica del Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona