Política

Sánchez té majoria absoluta enmig del divorci ERC-JxCat

L’alarma li descobreix que pot unir ERC, el PNB, Cs i EH Bildu quan al gener va ser investit per un vot

Rufián eleva la tensió amb Borràs citant el Majestic, Pujol i Aznar

“Unitat, no ofensa”, rebat ella

Mentre el seu crit de “visca el 8-M!” era traduït per Santiago Abascal (Vox) com un “¡viva la muerte!” i mentre Pablo Casado (PP) el citava amb quatre cognoms per fer-ne mofa –“senyor Sánchez, senyor Otegi, senyor Torra, senyor Junqueras”–, Pedro Sánchez va conquistar ahir la majoria absoluta al Congrés en l’última pròrroga de l’estat d’alarma: 177 vots a favor (PSOE, Podem, el PNB, Ciutadans, Més País, PRC i Terol Existeix), 155 en contra (el PP, Vox, JxCat, la CUP) i 18 abstencions (ERC i EH Bildu). Si al gener va ser investit a la segona i per un vot –167 a 165–, la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma fins al 21 de juny descobreix a Sánchez el que era inimaginable fa cinc mesos: salvar una votació clau unint com a socis ERC, el PNB, Cs i Bildu, i sent autonomista amb uns i uniformitzador amb els d’Inés Arrimadas. I tot amb el cant patriòtic a la unió sota la rojigualda: “La bandera és un rectangle cosit per 47 milions de fils, un per cada espanyol. Ningú està fora de la bandera.” Amb Sánchez fort a la dreta i a l’esquerra, la pròrroga de l’estat d’alarma deixa com a trama paral·lela el divorci independentista en directe: el republicà Gabriel Rufián va escenificar la trencadissa amb Laura Borràs (JxCat) reprotxant-li el pacte del Majestic de Pujol i Aznar i advertint que a ERC “no són els criats de ningú”. “Els independentistes hem d’anar junts encara que molestin coses com el discurs ofensiu de Rufián”, rebatia Borràs.

Sánchez descobria ahir la quadratura del cercle i que ERC i Cs no es repel·leixin. La fita de la sisena i última pròrroga insufla al govern un nou optimisme que el fa somniar amb majories més àmplies que la pírrica de la investidura i tot mirant ja als pressupostos del 2021.

Retorn d’allò no perdut

En la defensa de l’última pròrroga fins a la nova normalitat, Sánchez va fer equilibrisme: va dir que no ha tret competències a les comunitats i al mateix temps lloa que Quim Torra i la resta dels presidents recuperin les atribucions en la fase 3. “Les comunitats en cap moment van perdre les competències tot i el comandament únic”, sosté. Ni el PNB ni ERC li van comprar la tesi del retorn sense usurpació prèvia. A Casado, que tem l’ocultació dels decessos, Sánchez l’acusa d’“utilitzar els morts contra el govern com sempre fa el PP a l’oposició”. “No se sumi a Vox: fa petit el PP i fa gran la ultradreta”, avisa.

Després del vot en contra en la quarta i cinquena pròrroga, Rufián alerta Sánchez que l’abstenció és a canvi d’autogovern i que la carambola d’unir ERC i Cs no és eterna: “Tot no pot ser. Digues-me amb qui pactes i et diré què pactes.” “Ni Cs és la CDU ni Arrimadas és Merkel. Cs és Vox en la fase 1, i Arrimadas és Rosa Díez en la fase 2”, hi afegia. Més dura era la portaveu de JxCat amb tots dos: “No donem una abstenció a canvi de la promesa de devolució de competències.” “Potser la pregunta no és si són compatibles els pactes, sinó si són lleials i decents. Pactar amb Cs ja no és accident ni casualitat: és nova normalitat.” Sánchez retreu a JxCat que voti “no” quan Torra guia la desescalada. A Mireia Vehí (CUP), que exigia si “investigarà Joan Carles I o tolera que el seu fill demani als nobles repartir llet”, Sánchez li va etzibar: “Tot és dolent sempre. Fins i tot l’ingrés mínim. Vostès no són útils a ningú més que als revolucionaris de saló.”

Si ja en fred era dur amb JxCat, Rufián va apujar el to contra Borràs en la rèplica. “Em sap molt greu que qualifiquis el discurs d’ofensiu i innecessari. Per parlar de Pujol! Si no sou Convergència, no us heu de cabrejar, no? És com si a Cs es cabregen perquè parlo d’UPyD o a Vox perquè parlo del PP. No té sentit. Convé unitat i no barallar-nos. I parlar de Pujol no pot ser ofensiu. El 19 de maig dieu: «No votarem una pròrroga que no restitueixi la competència del govern». I avui dieu: «No ens abstenim a canvi de tornar competències al govern.» I desqualifiqueu el vot d’ERC perquè hi ha Cs. És com si digués, amb baix nivell intel·lectual, que el vostre vot no val perquè és el mateix que el de Vox”, va dir. “Unitat! Unitat!”, va cloure Rufián fent una ganyota de desdeny i alçant el puny amb falsa èpica per desacreditar la sinceritat de JxCat. En l’últim torn, Borràs no el va voler rebatre.

LES FRASES

La bandera és un rectangle cosit per 47 milions de fils, un per cada espanyol
Pedro Sánchez
president espanyol
Els independentistes hem d’anar junts encara que molestin coses com el discurs ofensiu de Rufián
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés
Ens comparen amb el Majestic de Pujol i el PP. ERC no va investir Aznar. Si no sou CDC, no us cabregeu
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés

La nova normalitat serà per decret

El president espanyol, Pedro Sánchez, va evitar respondre en la seva compareixença de diumenge quina és l’autoritat que fixa ara les condicions de la nova normalitat en què han de desembocar els territoris quan esgotin la fase 3. Durant el ple del Congrés que va aprovar la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma nascut el 14 de març i aplicat des de l’endemà, Sánchez va anunciar que serà el Consell de Ministres el que aprovarà el dimarts 9 de juny i per decret llei com es guia la nova normalitat.

Centralitzar les directrius de la nova normalitat i fer-ho per decret és una paradoxa perquè precisament Sánchez va anunciar durant el cap de setmana que amb la fase 3 es passa “de la cogovernança a la governança plena de les comunitats”. “Es tracta, en definitiva, d’unir en una sola norma les mesures sanitàries que hem de continuar observant fins que tinguem una vacuna o un tractament terapèutic eficaç que ens permeti recuperar els hàbits anteriors amb total seguretat i, per tant, evitar el risc d’un rebrot de la pandèmia”, diu Sánchez. Posteriorment, ho posarà en comú amb les comunitats en el Consell Interterritorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona