Política

Impuls per reactivar el turisme

La Generalitat i les quatre diputacions llancen una campanya per recuperar visitants locals i internacionals i evitar el tancament d’empreses

Torra reclama a l’Estat 7.500 milions comunitaris per revifar el sector

Catalunya és casa teva és l’eslògan de la campanya per reactivar el turisme local i internacional després de la pandèmia del coronavirus que la Generalitat i les quatre diputacions del país, Turisme de Barcelona i la Val d’Aran van llançar ahir per atraure visitants de fora, fomentar el turisme intern i evitar el tancament de moltes petites i mitjanes empreses dedicades al sector. S’hi destinaran 7,4 milions d’euros fins l’any vinent, però d’entrada se n’invertiran 3,3 en publicitat centrada en els mercats de proximitat, català i europeu, i més concretament el francès –“el nostre principal client”–, Alemanya, el Regne Unit i el Benelux.

Coincidint amb la reobertura de les fronteres de l’Estat el 21 de juny –llevat de la de Portugal–, es busca transmetre que Catalunya és una “destinació segura i que està preparada per acollir-los”. “La pandèmia ha tingut un impacte devastador en el sector del turisme, una bona manera de reactivar Catalunya és acostar-nos a descobrir tots els seus encants”, constatava Àngels Chacón en la presentació de la campanya. La consellera d’Empresa i Innovació ho contextualitzava amb les xifres recollides en l’informe recent encarregat per l’Agència Catalana de Turisme a la Universitat de Barcelona, que alertava que la facturació directa caurà el 2020 en 15.000 milions d’euros i 90.000 llocs de treball estan en perill (el 95% de les empreses del sector estan formades per menys de deu treballadors). No en va, el turisme representa un 12% del PIB i un 14% de l’ocupació.

“Volem activar el turisme local, que es pot desplaçar fàcilment per Catalunya en radi de proximitat de poques hores”, va assegurar el president de la Generalitat, Quim Torra, que vol consolidar el Principat com una de les tres primeres destinacions de la Mediterrània.

La segona part de la campanya es llançarà a la tardor-hivern i s’allargarà durant la primera part del 2021 amb una inversió de 4,1 milions d’euros. Es dedicarà a la recuperació d’altres mercats internacionals, com ara l’americà i l’asiàtic. La consellera va recordar que el turisme necessita ajudes directes, la flexibilització dels expedients de regulació temporal d’ocupació i la reducció de l’IVA. Fins ara, les ajudes al sector provinents del seu departament consten de 3,5 milions d’euros. Pròximament se n’activarà una altra d’uns 10 milions. La mateixa Chacón va admetre que són “totalment insuficients” per la importància del sector. És per això que el president Torra va insistir en la reclamació a l’Estat espanyol que demani per a Catalunya 7.500 milions d’euros d’ajudes directes per reactivar el turisme, ja que la caiguda d’ingressos que ha suposat per la Covid-19 ha de resultar “compensada”. “La campanya va dirigida a tots els turistes que sàpiguen trobar a Catalunya el que sentim els catalans, que Catalunya és casa nostra; fem que Catalunya sigui més casa nostra que mai”, va defensar el president.

El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la capital, Jaume Collboni, va remarcar que la campanya està adreçada al conjunt de Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol. “Volem contribuir des de Barcelona a posar al servei d’aquesta estratègia la nostra marca”, va explicar Collboni, que va parlar de Barcelona en un sentit ampli, la “gran Barcelona”, que inclou des de Terrassa fins al Montseny, passant pel Maresme i el Garraf, apel·lant a un turisme “desconcentrat i divers que afavoreixi la segona i la tercera visita”.

D’altra banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va recordar que el darrer ple de la institució va aprovar per unanimitat una modificació de crèdit de 10 milions per a la reactivació econòmica, un dels quals anirà destinat al sector turístic. El conseller de Turisme de la Val d’Aran, Juan Antonio Serrano, va desitjar que la muntanya estigui molt més present a la promoció turística, mentre que la vicepresidenta del patronat de turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, espera que la campanya esdevingui la llavor recuperació d’un sector que “ja mostra signes” positius, com ara l’arribada de les primeres reserves per als mesos de juliol i agost i la reobertura d’alguns serveis.

LES FRASES

Volem activar el turisme local, que es pot desplaçar fàcilment per Catalunya en poques hores
Quim Torra
President de la Generalitat
Una bona manera de reactivar Catalunya és acostar-nos a descobrir tots els seus encants
Àngels Chacón
Consellera Empresa i Coneixement

Els primers alemanys tornen a les Illes Balears

Les Illes Balears van posar ahir en marxa un projecte pilot que implica l’arribada de 10.900 turistes alemanys a l’arxipèlag en les pròximes dues setmanes. A part de donar oxigen al sector, l’objectiu de la iniciativa és verificar totes les mesures de seguretat que s’aplicaran durant la temporada turística. En concret, uns 400 alemanys tenien previst aterrar ahir amb el operador TUIfly a Mallorca. Els seguiran vint vols més de la mateixa companyia, que s’encarregarà de transportar el gros dels 10.900 turistes.

PortAventura reobre el 8 de juliol

PortAventura World Resort obrirà la vint-i-cinquena temporada el 8 de juliol, però sense espectacles, que tornaran al setembre, i amb un 30% de la capacitat. Caldrà reservar la data d’entrada, segons informa el complex turístic de Vila-seca i Salou (Tarragonès). Fins al setembre tampoc no obrirà el parc aquàtic Caribe Aquatic Park.

L’arrencada del sector, diumenge a El Punt Avui

El Punt Avui ofereix diumenge un especial dedicat a l’arrencada del sector del turisme després de la crisi sanitària. S’hi donarà veu a tots els agents implicats, des de les agències de viatges fins al lloguer d’autocaravanes, les cadenes hoteleres i els càmpings, així com als principals gestors i planificadors. L’especial posarà l’accent en la diversitat de l’oferta i les possibilitats del territori: turisme urbà, rural, alta muntanya, esports d’aventura en les condicions actuals i en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona