Política

En directe

Ple del Senat

El Senat tampoc investigarà els presumptes vincles de Felipe González i els GAL

Els representants de PSOE i PP a la mesa tomben la petició de PNB, EH Bildu, ERC, JxCAT i l’Esquerra Confederal de crear d’una comissió d’investigació

Seguiu en directe la sessió de control

  • Vista del Senat, durant la sessió de control d'aquest dimarts EPA.

Una setmana després que la mesa del Congrés rebutgés investigar els presumptes vincles de l’expresident espanyol Felipe González i els GAL, la mesa del Senat ha acordat aquest dimarts no tramitar una petició de les formacions independentistes i d’esquerres en el mateix sentit.

Els representants de PSOE i PP a l’òrgan parlamentari han votat en contra de la possibilitat de crear una comissió d’investigació per indagar sobre la suposada relació dels governs de González amb el grup terrorista arran de la difusió d’un informe de la CIA elaborat el 1984 i desclassificat el 2011.

Els senadors socialistes i populars han justificat la seva negativa a ni tan sols discutir la qüestió al ple per la llunyania dels fets que es volen investigar i el fet que ja es van jutjar i sentenciar.

També han argumentat el rebuig per la circumstància que el propi senat ja va activar el 1995 una comissió sobre els GAL. No obstant això, aquella comissió no va arribar a redactar conclusions perquè va ser dissolta prematurament després d’interrompre els seus treballs només dues setmanes més tard i quan només havia celebrat tres compareixences.

La proposta que no ha estat admesa l’havien presentat 36 senadors del PNB, EH-Bildu, ERC, JxCat i el grup de l’Esquerra Confederal. La iniciativa plantejava la necessitat d’“actuar amb transparència i projectar llum” en relació amb els GAL perquè “són molts els aspectes a esclarir i que encara no s’han investigat”.

La presidenta del Senat, Cristina Narbona, ha reproduït les raons apuntades a la mesa pel PSOE i PP per no tramitar la iniciativa. Narbona ha remarcat que el cas ja va ser jutjat i sentenciat el 1998. És per això que entén que “el procés està tancat des del punt de vista judicial” i també pel que fa a hipotètiques responsabilitats polítiques, una vegada que González va deixar la presidència el 1996.

“Utilitzar la cambra per jutjar governs anteriors no és una bona pràctica per principi, sigui quin sigui el partit que govern”, ha opinat Narbona. Segons ella, que hi hagi una sentència sobre els fets que es volen investigar fa que encara tingui “menys sentit” crear aquesta comissió.

Sessió de control al govern

El govern espanyol se sotmet aquest dimarts a la sessió de control del Senat, la primera després de la finalització de l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus.

Seguiu el ple en directe al digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona