Política

La monarquia belga reconeix per primera vegada la “violència i la crueltat” exercides al Congo

En una carta al president congolès amb motiu del 60è aniversari de la independència, el rei Felip “lamenta profundament” el “patiment i les humiliacions” que va patir la població durant el mandat de Leopold II

Tot i que no demana explícitiamet disculpes, és el primer reconeixement oficial per part de la casa reial belga d’aquests fets

La monarquia de Bèlgica ha reconegut aquest dimarts per primer cop que es van cometre “actes de violència i crueltat” durant l’època colonial al Congo, durant el mandat de Leopold II.

En una carta enviada al president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, amb motiu del seixantè aniversari de la independència del país, el rei Felip assegura  “lamentar profundament” el “sofriment i les humiliacions” que va patir la població del Congo durant l’època colonial. “Es van cometre actes de violència i crueltat que encara pesen sobre la nostra memòria col·lectiva”, admet la casa reial.

“Vull expressar el meu profund pesar per aquestes ferides del passat el dolor de les quals és revifat avui per les discriminacions encara massa presents a les nostres societats”, afegeix el cap d’estat belga.

Tot i que no demana disculpes per aquests fets, la carta constitueix el primer reconeixement oficial per part de la monarquia de la violència que va marcar el domini de Leopold II i el primer pas per assumir el deute històric amb el Congo per l’explotació del país, primer de manera personal per part d’aquell monarca i posteriorment per l’Estat belga, que va causar més de 10 milions de morts al país.

El rei Leopold II dels Belgues (1835-1909) va aconseguir que la Conferència de Berlín de 1885, on les potències europees es van repartir Àfrica, declarés el Congo com una propietat privada seva. El monarca belga va administrar el país africà sota el nom d’Estat Independent del Congo fins al 1908, quan va passar a ser una colònia de l’Estat de Bèlgica fins a la seva independència el 1960.

Sota el mandat de Leopold II es va produir una explotació massiva dels recursos naturals del Congo, per a la qual es va recórrer a la població autòctona en condicions d’esclavatge. Per sotmetre la població es va aplicar un règim de terror en que van ser habituals els càstigs atroços com mutilacions i assassinats en massa. Tot i que encara no hi ha una xifra exacta, es calcula que van morir entre cinc i deu milions de persones.

Aquests fets han tornat al debat públic amb les recents manifestacions del moviment antiracista Black Lives Matter (Les vides negres importen). Les nombroses estàtues que reten recorden Leopold II arreu del país han estat objecte d’actes vandàlics en les últimes setmanes.

El mateix dia, la primera ministra belga, Sophie Wilmès, ha remarcat que “és l’hora que Bèlgica miri cara a cara el seu passat”, cosa que considera que “passa pel reconeixement del patiment dels altres”.

El parlament federal de Bèlgica ha apostat per crear una comissió per abordar en els pròxims mesos el passat colonial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona