Política

Els EUA, obligats a recular en la reobertura

Els contagis es disparen a nivells del pitjor moment de la pandèmia

Trump assegura falsament que està tot controlat

Fa dies que els Estats Units acumulen diàriament més de 50.000 nous casos de coronavirus al país, unes xifres que han obligat a repensar seriosament la reobertura post-Covid-19 i imposar noves mesures per evitar un rebrot de coronavirus que sembla imparable, especialment a les zones que van ser més laxes al començament de la pandèmia i que van decidir tornar a la normalitat com més aviat millor.

En les últimes dues setmanes, quaranta dels cinquanta estats del país han vist com el nombre de casos de nous contagis ha augmentat. Vuit estats han vist rècords de positius, superant fins i tot les dades del moment àlgid de la crisi. El nombre de morts encara no augmenta proporcionalment, en part perquè es creu que els nous contagis són de gent jove amb menys problemes de salut previs, però els serveis hospitalaris comencen a saturar-se de nou i es comença a témer que aviat hi hagi escassetat de medicaments i respiradors.

Tot i això, les autoritats estatals i municipals estan passant a l’acció. Nova York ha congelat el pas a la següent fase de reobertura, i el comtat de Miami ha decretat toc de queda per al cap de setmana del pont del Dia de la Independència. Moltes ciutats i estats estan imposant quarantenes obligatòries als qui arribin de zones d’alt risc.

El president dels EUA, Donald Trump, continua assegurant que tot està sota control, difonent la idea que l’augment dels casos es deu a l’increment dels tests, una fal·làcia desmuntada pels experts i els mateixos assessors sanitaris de la Casa Blanca. De fet, el govern federal està començant a acceptar de forma incipient que cal fer un pas més per controlar el virus, assumint que han perdut la batalla per convertir l’ús de les mascaretes en una guerra política i cultural. Estats com Texas o Arizona han passat de recomanar tapar-se la boca a fer-ho obligatori, sucumbint a la realitat de l’eficàcia en la prevenció dels contagis. El vicepresident, Mike Pence, en un gest sense precedents, ja l’ha dut en públic, en part perquè sis agents del servei secret que el van acompanyar en un viatge recent han donat positiu. Fins i tot Trump ha començat a rendir-se i prepara el terreny per dur-la en algun moment, assegurant fa uns dies que quan se’n posa una s’assembla al Genet Solitari.

Estat d’alerta pel festiu del 4 de juliol

El nou rebrot de contagis de coronavirus es creu que està relacionat amb la precipitada reobertura del país als voltants de la festivitat del Memorial Day, a finals de maig, i ara es tem que aquest cap de setmana, amb les tradicionals celebracions del Dia de la Independència, els casos es disparin sense aturador per culpa de les festes i trobades multitudinàries.

Hi ha por que llocs com les costes de Nova Jersey, un dels estats que ha patit les condiciones més dures de confinament durant els últims mesos, es col·lapsin de visitants per aprofitar la calor i les platges, tornant l’estat a la casella de sortida en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.

Aliè a tota la crisi i desitjós d’una festivitat tan patriòtica com sigui possible en què s’oblidi la pandèmia que viu el país, el president Donald Trump ja va celebrar ahir el Dia de la Independència amb un espectacle pirotècnic a Mount Rushmore (Dakota del Sud), sota els icònics bustos de quatre expresidents nord-americans tallats a la roca, torpedinant una normativa que prohibia els focs artificials des de fa onze anys, ignorant les queixes dels ecologistes i fent cas omís de les reivindicacions dels indígenes de la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona