Política

El Consell per la República s’organitza digitalment

Llança una aplicació per exercir la ciutadania republicana i prepara un full de ruta de confrontació amb l’Estat

Convoca els diputats compromesos amb l’1-O a una assemblea fundacional al setembre

Els gairebé 90.000 adherits al Consell per la República podran votar i participar en el desplegament i la consolidació de l’organització per mitjà d’una aplicació, aprovada ahir per la direcció en una reunió presencial a Perpinyà, la primera que es fa fora de Bèlgica. “La identitat digital és la base des de què començar a exercir la ciutadania republicana”, van explicar en un comunicat.

El Consell té previst presentar una proposta de full de ruta que serveixi per reconstruir el relat i l’estratègia de l’independentisme “per tal d’adaptar-lo a l’escenari de confrontació i repressió i, al mateix temps, desplegar les eines i les condicions materials que calen per fer plenament efectiu el mandat de l’1-O”. De moment, el primer procés de participació política per als seus membres s’anomena La República compartida i és una consulta per valorar i ampliar el pla de govern de l’ens.

El vicepresident del consell de govern, l’exconseller a l’exili Toni Comín, va advertir, en un recés, que el full de ruta inclou inevitablement la confrontació amb l’Estat espanyol i va fer una crida a preparar-se per culminar el procés iniciat amb el referèndum.

En la reunió hi havia el president a l’exili, Carles Puigdemont, la mateixa setmana que ha anunciat la voluntat de crear un nou partit polític, el pròxim dia 25, i ha reivindicat Junts per Catalunya. Comín no va entrar a valorar aquesta iniciativa, per bé que ell mateix, que prové d’ERC, n’és un dels cinquanta impulsors inicials.

Era la segona vegada que Puigdemont es desplaçava a la capital del Rosselló, després que, al febrer, el Consell per la República reunís més de 200.000 persones en un acte al parc de les Exposicions. “El vot d’ordre que ens van encarregar en l’acte multitudinari de Perpinyà va ser que ens preparéssim. Doncs ara volem fer-ho efectiu”, va afirmar Comín. “El Consell és l’instrument per acabar entre tots el que l’1-O vam començar”, es proposa l’organització.

La fase final del procés

“Després de l’acte de Perpinyà, el consell de govern ha intensificat el debat per concretar la fase final del procés d’independència. Un debat que ha de servir per declinar el mot d’ordre preparem-nos, que va fer de fil conductor dels discursos d’aquell acte”, continuava el comunicat, que constata que l’Estat espanyol “no està disposat a fer una gestió democràtica del conflicte català”.

Durant la reunió, també es va decidir convocar l’anomenada Assemblea de Representants Fundacional, un fòrum que tindrà lloc la primera quinzena de setembre de manera presencial a la Catalunya Nord, si les circumstàncies sanitàries derivades de la crisi del coronavirus ho permeten. Hi estan cridats tots els diputats del Parlament compromesos amb el mandat del referèndum del 2017. En la sessió constitutiva, l’assemblea debatrà i, eventualment, aprovarà el reglament del Consell i el règim electoral d’acord amb què se celebraran les primeres eleccions per conformar la primera Assemblea de Representants.

El consell de govern està format, actualment, per Puigdemont, Comín i els exconsellers exiliats Clara Ponsatí i Lluís Puig –que ahir no va poder ser present a Perpinyà, pendent a Bèlgica de la demanda d’extradició–, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, el coordinador de Poble Lliure, Guillem Fuster, l’exalcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire (ERC), la doctora en dret Neus Torbisco-Casals;, l’exdiputada al Congrés Marta Sibina (Som Alternativa), l’exdirectora general de Memòria Democràtica i exdiputada d’ICV Carme Garcia, l’exalcalde de Cerdanyola del Vallès, diputat de JxCat i secretari general de la Crida, Toni Morral, la diputada de JxCat i membre d’Acció per la República Aurora Madaula i el cantant i exdiputat de JxSí Lluís Llach.

LES FRASES

Les institucions, els ciutadans i la societat civil organitzada ens hem de preparar per culminar el procés d’independència
Cal tenir presents totes les lliçons apreses des de l’1-O
Toni Comín
Vicepresident del Consell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona