Política

El TSJC rebutja apartar l’Advocacia de l’Estat del judici contra la Mesa del Parlament

Les defenses consideren que no és una part perjudicada, però els magistrats entenen que ho pot ser pel delicte de desobediència

Els advocats dels acusats retreuen a Vox que hagi esperat fins l’últim moment per retirar l’acusació d’organització criminal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat apartar l’Advocacia de l’Estat del judici contra part de la Mesa del Parlament del 2017, com havien demanat les defenses.

Els magistrats consideren que l’Estat es pot considerar perjudicat directe pel delicte de desobediència, i per tant, es pot considerar acusació particular.

Les defenses dels acusats al·legaven que l’Advocacia de l’Estat no hauria d’estar personada a la causa en entendre que no és una part perjudicada.

La vista ha arrencat amb l’exposició de les qüestions prèvies, on l’advocada de l’Estat, Beatriz Vizcaíno, ha defensat que l’Estat és perjudicat pel delicte de desobediència de diputats. Vizcaíno ha argumentat que si hi ha acusació popular, com Vox, també hi pot haver acusació particular. A més, segons ella, la seva presència al judici no perjudica específicament els acusats, ja que la pena que demana l’Advocacia de l’Estat és igual o inferior a la de la fiscalia.

De la seva banda, la fiscalia ha demanat incloure al procés el programa electoral de Junts pel Sí (JxSí) a les eleccions del 2015. L’advocat d’Anna Simó s’hi ha oposat, però no les altres dues defenses.

El fiscal Pedro Ariche, tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, ha defensat que els vots dels membres de la Mesa del Parlament no estan emparats per la inviolabilitat parlamentària. Ariche ha argumentat que la Mesa del Parlament té una funció governativa, no pas legislativa, i les seves decisions són sobre l’aplicació del reglament de la cambra. El fiscal ha admès que sí que estan emparats els vots d’aquests diputats quan participen en les votacions a les comissions o al ple. “No es jutja els diputats pel vot de suport a iniciatives legislatives”, ha assegurat.

En canvi, els advocats dels acusats defensat la inviolabilitat parlamentària dels diputats per garantir també la seva llibertat ideològica, política i de reunió.

L’acusació popular exercida pel partit d’ultradreta Vox ha retirat l’acusació per organització criminal, atès que el Tribunal Suprem ja va descartar en la seva sentència contra els líders del procés sobiranista, en la qual no els condemnava per rebel·lió.

Les defenses han criticat Vox per haver mantingut l’acusació per organització criminal, amb petició de pena fins a 12 anys, fins l’últim moment tot i que el Suprem ho va descartar fa mesos.

Al principi de la vista, l’advocat de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya ha renunciat al testimoni de l’exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant.

Al judici, que ha començat aquest dimarts després de diversos endarreriments i canvis de tribunal, s’han fet evidents les restriccions per la Covid-19, que han limitat l’accés de públic a la sala de vistes. La majoria de personalitats que han acompanyat els acusats fins la porta del TSJC no ha entrat a l’edifici.

A banda, s’han fet algunes pauses periòdiques perquè els assistents es poguessin airejar, ja que en cap moment s’han pogut treure la mascareta.

Entre altres mesures de seguretat, el TSJC ha instal·lat pantalles de metacrilat entre els advocats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona