Política

El nou vehicle de la NASA s’enlaira en direcció a Mart

La nau espacial té com a missió comprovar a la superfície marciana si hi ha o hi ha hagut vida microscòpica

El coet ha d’arribar al febrer al planeta i allà hi desplegarà un minihelicòpter

El nou rover de Mart, el robot de la NASA conegut com a Perseverance, es va enlairar ahir des de Cap Canaveral, a Florida, en direcció al planeta vermell amb la missió de trobar vida microscòpica ja sigui present o passada sobre la superfície marciana. El vehicle espacial de la NASA va ser llançat a l’espai en un coet Atles V a les 07.51 h (hora local) des de la plataforma de llançament 41 de Cap Canaveral a Florida, on les condicions de llançament van ser immillorables.

“El públic vol veure els Estats Units d’Amèrica i els nostres socis internacionals fent coses sorprenents. Històricament hem fet coses increïbles en els temps més difícils”, va dir l’administrador de la NASA, Jim Bridenstine, minuts abans del llançament, en referència al fet de dur a terme aquesta missió en plena pandèmia de coronavirus.

La Terra va reaccionar a l’enlairament de la nau amb una lleu tremolor de magnitud 3,9, segons el registre del centre de control de Pasadena (Califòrnia). Després del tradicional compte enrere, el coet es va enfilar pel cel i va posar rumb a Mart, on s’espera que arribi el febrer vinent. La nau se situarà al cràter Jezero.

Un cop abandonada l’atmosfera de la Terra, el coet va pujar fins a una altura de 260 quilòmetres i 45 minuts després del llançament va activar els propulsors de la segona etapa, que van posar el Perseverance en la trajectòria adequada allunyant-se de l’òrbita terrestre. Aquesta és una de la parts més complicades de l’inici de la missió, ja que s’ha de seleccionar el moment adequat perquè els propulsors de la nau s’activin amb la força necessària perquè set mesos després arribi al punt exacte.

La missió Mars Rover 2020 té com a objectiu buscar indicis de vida present o passada a mesura que el vehicle espacial explori la superfície marciana i havia de produir-se en aquest període de l’any, ja que és quan la Terra i Mart tenen l’alineació adequada perquè el viatge sigui al menys costós possible. A més, el Perseverance prendrà mostres del sòl del planeta que seran enviades a la Terra i determinarà si es pot transformar el diòxid de carboni de l’atmosfera en oxigen per a futures missions, entre altres objectius.

Un dels grans desafiaments de la missió és comprovar com funcionarà el minihelicòpter que porta la nau, que intentarà fer el primer vol d’un aparell en un altre planeta. Amb l’helicòpter Ingenuity, es vol tenir una visió ampliada, més àmplia que la dels robots autònoms que no volen. Els rovers només poden recórrer unes desenes de quilòmetres en tota la seva vida útil i són vulnerables davant les dunes i altres relleus. El Perseverance, però, està preparat per escalar obstacles de 40 centímetres d’altura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona