Política

Bèlgica rebutja l’extradició de Puig i qüestiona el Suprem

La justícia belga diu que Llarena no és competent per reclamar l’exconseller perquè aquest últim no ha estat mai aforat

La fiscalia recorre contra la decisió i l’euroordre passarà a mans del Tribunal d’Apel·lació

Sonada clatellada de la justícia belga a l’espanyola. La Cambra del Consell, tribunal de primera instància a Bèlgica, va rebutjar ahir la petició d’extradició contra l’exconseller de Cultura Lluís Puig en considerar que el Tribunal Suprem no és l’autoritat competent per demanar la seva entrega.

Després de la condemna per l’1-O i de dos intents fallits d’extradició per rebel·lió, l’alt tribunal espanyol va tornar a reclamar Puig el novembre del 2019 només per un delicte de malversació vinculat a una factura de 200.000 euros relacionada amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.

Però ni així se n’ha sortit. Almenys per ara. El jutge belga va determinar ahir que Puig “mai ha estat diputat” i que, per tant, sense que tingui la condició d’aforat, el magistrat del Suprem Pablo Llarena no podia emetre una ordre europea d’extradició contra ell ni instruir el seu cas.

A més, segons el text de la sentència, al qual ha tingut accés El Punt Avui, tampoc hi ha “cap element que demostri” que només pel fet de tenir delictes “connexos” amb imputats aforats el Suprem pot jutjar els que no tenen aquesta protecció.

“En el cas de Puig, el tribunal competent es determina pel lloc on es van cometre els fets i, per tant, també el tribunal que pot emetre la petició d’extradició”, conclou la Cambra del Consell en una resolució de només 10 pàgines. La justícia belga compra l’argument de la defensa dels exiliats i torna a esquivar la controvertida causa del procés, ja que no es pronuncia sobre el delicte de malversació.

La fiscalia recorre

“És el que ja va dir el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU”, va recordar ahir l’advocat de Puig, Gonzalo Boye. L’equip de lletrats dels exiliats va aportar aquesta resolució sobre els presos i la falta de competència del Suprem com a prova de la nul·litat de l’euroordre contra Puig. De fet, la sentència de la Cambra del Consell recull aquest dictamen de les Nacions Unides i el té en compte per decidir sobre la competència del Suprem.

El que no diu la Cambra del Consell és quin jutjat seria el competent per reclamar i jutjar Puig per malversació, però la defensa creu que seria un “jutjat ordinari de Barcelona”. En qualsevol cas, la judicatura espanyola encara no ha de moure fitxa perquè el procediment d’extradició continua el seu curs a Bèlgica.

La fiscalia belga va recórrer ahir a la tarda contra la denegació de l’euroordre i ara el cas passarà a mans del Tribunal d’Apel·lació. Encara quedarà un últim recurs possible davant del Tribunal de Cassació.

Mentrestant, tant Puig com l’independentisme celebren una nova victòria judicial que esperen que beneficiï exiliats i presos. “El Suprem tampoc era competent per fer el judici de l’1-O”, va criticar ahir l’exconseller, content i alleugerit per la decisió de Bèlgica. Per la seva banda, Boye també indica que cap dels presos era aforat quan es va interposar la querella perquè tots havien cessat pel 155. “Sens dubte, això tindrà conseqüències”, va aventurar ahir al migdia Boye en la seva intervenció a distància en una roda de premsa a Brussel·les. És a dir, no descarten que tingui un efecte col·lateral positiu per a exiliats i presos.

Lluís Puig va aprofitar aquesta lectura per reclamar l’amnistia dels presos.

El tribunal competent es determina pel lloc on es van cometre els fets
Resolució de la cambra del consell
Ja ho va dir el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU
Gonzalo Boye
advocat
El Suprem tampoc era competent per fer el judici de l’1-O
Lluís Puig
exconseller de cultura

Més munició per a Puigdemont, Comín i Ponsatí

La denegació de l’euroordre contra Lluís Puig dona esperança i munició a la resta d’exiliats. Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tenen paralitzat el procediment d’extradició en espera del suplicatori.

A diferència de Puig, el Tribunal Suprem els reclama per sedició, però la justícia belga no pot iniciar el judici mentre tinguin immunitat. El comitè d’afers jurídics de l’eurocambra està analitzant si els aixeca aquesta protecció a petició de Suprem. La pandèmia de coronavirus ha frenat l’activitat i encara no s’han fet ni les audiències dels afectats, així que almenys fins a la tardor el ple del Parlament Europeu no votarà si fer el pas o no. Si perden la immunitat i s’han d’enfrontar a l’extradició, la defensa al·legarà també que el Suprem no és competent. “Evidentment, invocarem el mateix argument”, va avançar ahir l’advocat flamenc dels exiliats, Paul Bekaert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona