Política

Mig milió de catalans cridats a les urnes aquest 20J amb l'ombra del TC de fons

Es faran consultes a 46 municipis,

Participen ciutats com Mataró Cornellà, Sant Boi, Esplugues, Sant Feliu de Llobregat i Cerdanyola del Vallès

Fins a mig milió de catalans tindran dret a votar aquest diumenge 20J en la quarta onada de consultes sobre la independència. Es faran a 46 municipis, entre els que destaquen Mataró (Maresme), Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Esplugues i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Cerdanyola del Vallès (Vallès Oriental).

L'onada del 20J arriba amb l'ombra de fons del Tribunal Constitucional, que dilluns es reunirà per debatre la sentència de l'Estatut i els recursos de súplica de la Generalitat. Amb els del 20J, 508 municipis hauran pogut votar sobre la independència des que Arenys de Munt (Maresme) va fer la primera consulta el setembre del 2009.

Fins a 490.000 catalans podran votar aquest diumenge -un dia abans de la reunió del TC que ha de tornar a debatre la sentència de l'Estatut i també els recursos de súplica de la Generalitat- en aquesta nova onada . Hi podran votar les persones de més de 16 anys que puguin acreditar que estan empadronades.

Gairebé el 50% de la població amb dret a vot es concentra als cinc municipis del Baix Llobregat, entre els que hi figura Sant Feliu de Llobregat, amb 38.000 persones amb dret a vot. Precisament, a Sant Feliu de Llobregat, la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència hi ha establert la central de dades nacional. La Coordinadora vol, d'aquesta manera, posar en valor la implicació d'un territori tradicionalment distanciat del moviment d'autodeterminació.

Al Baix Llobregat també es faran consultes a Cornellà -on va ser alcalde l'actual president de la Generalitat, José Montilla- (73.000 persones amb dret a vot); Sant Boi de Llobregat (69.000); Esplugues (40.000) i Olesa (18.000). Al Baix Llobregat, entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà han fet campanya obertament a favor de la participació per votar en contra de la independència.

Pel portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, amb la celebració de consultes al Baix Llobregat s'ha «dinamitat el cinturó roig», on «semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l'autodeterminació». En definitiva, una jornada amb «caràcter metropolità» i «baixllobregatí».

100.000 mataroninsLa ciutat amb més població amb dret a vot, però, és la capital del Maresme, Mataró, on poc més de 100.000 persones estan cridades a les urnes.L'organització de la consulta l'ha assumit el jurista Alfons López Tena al marge de la Coordinadora Nacional. D'entrada, l'entitat Mataró Decideix ha explicat que la capital del Maresme ha registrat un vot anticipat que supera el 12%, una xifra fins ara significativament superior a la de ciutats de dimensions similars on s'ha fet la consulta.

A l'altre extrem, Sobremunt (Osona) és el municipi més petit d'aquesta onada de consultes, amb només 77 persones majors de 16 anys empadronades que tindran dret a vot, seguit per la Morera del Montsant (Priorat), 134 persones, i Mont-ral, (Alt Camp) amb 185. A banda de Mataró, una altra capital de comarca, Falset (Priorat), també hi decidiran 2.400 veïns.

En els 46 municipis que sotmetran a votació la sobirania catalana hi haurà repartides 315 urnes instal·lades en 140 col·legis electorals. Capitals de comarca com Mataró o Falset celebraran consulta per a la l'autodeterminació.

D'altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran per el correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en edicions anteriors, amb la presència d'observadors internacionals. Un d'ells és el lingüista nordamericà d'origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l'Ebre, com Garcia o Móra la Nova.

Després d'aquesta quarta onada de consultes sobre la independència, un total de 3 milions de catalans ja hauran tingut ocasió de votar sobre la necessitat de crear un estat català. El suport a la independència ha estat superior al 93%, i suma 476.000 vots. Després d'aquesta onada de referèndums simbòlics els promotors de les consultes encarar el repte del de Barcelona, previst pel 10 d'abril del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona